ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Δείτε εδώ ποιοι θα την πάρουν πρώτοι (vid)

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Δείτε εδώ ποιοι θα την πάρουν πρώτοι
Πώς κάνετε την αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Intime News

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο και θα αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή», όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσοστό της επιδότησης θα φτάσει ακόμα και το 50% και «θα αφορά όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος». Ειδικότερα, για την ένταξη στο πρόγραμμα που θα αφορά περίπου 300-350 χιλιάδες δικαιούχους δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα υπάρχει σειρά κατάταξης με μόρια που θα καθορίζονται από το εισόδημα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ANT1.

Πώς κάνετε την αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Όπως είχε διευκρινίσει παλιότερα ο κ. Σκρέκας, η διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας που όταν ανοίξει θα γίνεται με κωδικούς TaxisNet.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς taxisnet ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του, είτε μέσα από τον λογιστή, είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι προϋποθέσεις

Παράλληλα στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών αναφέρθηκε αναλυτικά ο υπουργός. «Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές».

Έτσι, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί.

Λογαριασμοί ρεύματος - Επιστροφή χρημάτων

Σε ότι αφορά την επιστροφή χρημάτων για τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, σε ποσοστό 60%, ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ANT1, ξεκαθάρισε ότι αυτό αφορά και όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς αυτό είναι το σκεπτικό να μπορέσουν να πληρώσουν με αυτά τα χρήματα που θα λάβουν.

Συμπλήρωσε δε πως δεν έχει σημασία σε ποιο όνομα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, αρκεί να δηλωθεί το ρολόι της παροχής κι επίσης διαβεβαίωσε πως τα χρήματα της επιστροφής θα τα λάβουν και οι φοιτητές εφόσον η φοιτητική τους στέγη αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Διαβάστε επίσης:

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Σχέδιο για λίστα επιλαχόντων - Τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος