ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: «Καπέλο» στο «καπέλο» βάζουν οι κερδοσκόποι – «Κάνουν πάρτι» οι λαθρέμποροι

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον από ένα γέμισμα ρεζερβουάρ με λαθραία αμόλυβδη βενζίνη το κέρδος για
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον από ένα γέμισμα ρεζερβουάρ με λαθραία αμόλυβδη βενζίνη το κέρδος για τον λαθρέμπορο είναι 24 ευρώ ανά 50 λίτρα καυσίμου.
INTIME

«Καπέλο» στο «καπέλο» βάζουν οι κερδοσκόποι στις τιμές των καυσίμων, όπως προκύπτει από μια απλή σύγκριση της τιμής διυλιστηρίου και της τιμής πρατηρίου της αμόλυβδης βενζίνης μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαΐου 2022.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ σημειώνει αύξηση 50,5% από την αρχή του 2022 διαμορφούμενη στα 114 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ σε σχέση με το Μάιο του 2021 σημειώνει άνοδο 78% περίπου.

Αυτό το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει εκτοξεύσει τη τιμή με την οποία πωλούν την απλή αμόλυβδη βενζίνη τα ελληνικά διυλιστήρια. Αυτή από τα 1,30 ευρώ το λίτρο στις αρχές του 2022 έχει ανέλθει πλέον στο 1,72 ευρώ ανά λίτρο, ήτοι σημειώνει άνοδο 32%.

Η τιμή της απλής αμόλυβδης στα πρατήρια διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στα 2,2 ευρώ το λίτρο, ήτοι 0,484 ευρώ υψηλότερα από την τιμή διυλιστηρίου, καθώς επιβαρύνεται με ΦΠΑ και με το περιθώριο κέρδος του βενζινοπώλη.

Αυτό που πρέπει ωστόσο να τονισθεί είναι πως στις 3 Ιανουαρίου όταν η τιμή διυλιστηρίου ήταν στα 1,30 ευρώ το λίτρο, η λιανική τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης ήταν στα 1,747 ευρώ το λίτρο. Ήτοι το «καπέλο» από το ΦΠΑ και το περιθώριο κέδρους των βενζινοπωλών ήταν στα 0,447 ευρώ, ήτοι 0,037 ευρώ μικρότερο σε σχέση με σήμερα.

Μπορεί το ποσό να είναι ισχνό, ωστόσο ανά 50 λίτρα καυσίμου προκύπτει μεγαλύτερη επιβάρυνση ύψους 1,85 ευρώ σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου. Και αυτή η επιβάρυνση είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Ωστόσο, οι έλεγχοι των μεικτών κλιμακίων των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης δεν έχουν καταφέρει να φρενάρουν την προαναφερόμενη κερδοσκοπία.

Το μεγαλύτερο δε πρόβλημα σχετίζεται με το λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς η μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής του διυλιστηρίου και της τιμής πώλησης στα πρατήρια δίνει σημαντικά κίνητρα στους λαθρεμπόρους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον από ένα γέμισμα ρεζερβουάρ με λαθραία αμόλυβδη βενζίνη το κέρδος για τον λαθρέμπορο είναι 24 ευρώ ανά 50 λίτρα καυσίμου.