ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού «ματώνει» τις αγορές - Οι ζοφερές προβλέψεις

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού «ματώνει» τις αγορές - Οι ζοφερές προβλέψεις
Η πιθανότητα ταυτόχρονης ύφεσης, ενεργειακής κρίσης, διατροφικής κρίσης και κρίσης χρέους χρέους είναι ανησυχητικά υψηλή
AP PHOTO

Η πιθανότητα ταυτόχρονης ύφεσης, ενεργειακής κρίσης, διατροφικής κρίσης και κρίσης χρέους χρέους είναι ανησυχητικά υψηλή

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού επιστρέφει, προκαλώντας αναταράξεις στα χρηματιστήρια. Χθες η Wall Street «γκρεμίστηκε» εν μέσω ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα αποφύγει το φαινόμενο της χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και αυξημένου κόστους ζωής.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση ενός ακόμη κολοσσού του λιανικού εμπορίου, της Target, για αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος,

Εν μέσω sell off o Dow Jones υποχώρησε 3.57% ή 1.164 μονάδες στις 31.490, ο S&P 500 κατέγραψε ισχυρή πτώση 4,04% στις 3.923 μονάδες και o Nasdaq πραγματοποίησε «βουτιά» 4,73% στις 11.418 μονάδες. Σημειώνεται πως η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τον Dow Jones από τον Οκτώβριο του 2020.

Αναφορικά με την Target, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 25%, ανακοίνωσε μεγάλη πτώση στα κέρδη τριμήνου και συγκεκριμένα τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,16 δολ. από 4,17 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, η Lowe’s αν και δημοσιοποίησε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη τριμήνου, σε επίπεδο πωλήσεων η εικόνα είναι απογοητευτική. Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή (σε σχέση με πέρυσι) αυξήθηκαν στα 3,51 δολ. ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 23,66 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή στα 3,22 δολ. και έσοδα στα 23,77 δισ. δολάρια.

Για σοκ στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιούν διάσημοι αναλυτές, όπως ο El Erian, ο οποίος επισημαίνει ότι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο «μικρών πυρκαγιών παντού» μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικό για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι μικρές πυρκαγιές μπορούν να συνενωθούν σε μια που είναι εξίσου απειλητική με την αρχική μεγάλη φωτιά που λειτούργησε ως καταλύτης.

Από την πλευρά του ο Michael Spence, ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά πως η πιθανότητα ταυτόχρονης ύφεσης, ενεργειακής κρίσης, διατροφικής κρίσης και κρίσης χρέους χρέους είναι ανησυχητικά υψηλή για την πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων χωρών. Στην περίπτωση που υλοποιηθεί το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο, οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές όχι μόνο σε μεμονωμένες αναπτυσσόμενες χώρες αλλά θα επεκταθούν σε όλα τα επίπεδα από την οικονομία μέχρι και τις συνθήκες χρηματοδότησης εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αλλά και ο Αμερικανός οικονομολόγος Kenneth Rogoff υποστηρίζει πως εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και η Γερμανία που μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά στη διακοπή της αγοράς ρωσικού αερίου υποκύψει τελικά, η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι αναπόφευκτη. Παράλληλα ο Rogoff διευκρινίζει ότι το υφεσιακό κοκτέιλ συνθέτουν η πολιτική του μηδενικού COVID στην Κίνα και ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες.