ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν «σχέδιο Μάρσαλ» 200 δισ. ευρώ

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν «σχέδιο Μάρσαλ» 200 δισ. ευρώ

Αναπτυξιακό πρόγραμμα 200 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «σχέδιο Μάρσαλ» περιλαμβάνει επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχει και συμμετοχή ιδιωτών.

Η Κομισιόν έχει δύο τρόπους χρηματοδότησης να επιλέξει. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει έναν χρηματοοικονομικό συνδυασμό με κύριους πυλώνες την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Επίσης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον (EFSF) για να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χρησιμεύσουν ως «εγγύηση για σχέδια δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών».

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, «εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα», εγγυημένα από την ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση «ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών» αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Η δεύτερη επιλογή αφορά την ενίσχυση της ΕΤΕπ με κεφάλαια 10 δισ. ευρώ κάτι λιγότερο πιθανό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί σε σύνοδο, ημερομηνία για την οποία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τη ΕΕ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη από καιρό για τις 28 και 29 Ιουνίου σύνοδο κορυφής.