ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενζινοπώλες στο Newsbomb.gr: «Φοβόμαστε ότι έρχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα»

Βενζινοπώλες στο Newsbomb.gr: «Φοβόμαστε ότι έρχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα»
Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις στη βενζίνη.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: «Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, είμαστε όλοι παγωμένοι», είπε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής.

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι αυξήσεις στα καύσιμα με τους καταναλωτές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων τους. Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr και ήταν αρκετά ανήσυχη σχετικά με την ανιούσα πορεία που έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων.

«Οι τιμές έχουν ανέβει και η δουλειά έχει μειωθεί αισθητά. Βρισκόμαστε σε ανησυχία δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, είμαστε όλοι παγωμένοι», είπε αρχικά η κα Ζάγκα.

Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξεως του 0,02- 0,04 ευρώ στα καύσιμα κάνοντας του καταναλωτές να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

«Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε μια τραγικότητα. Στην Αθήνα η τιμή της απλής βενζίνης ξεπερνά τα 2,23 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 2,33 ευρώ ενώ το απλό πετρέλαιο κυμαίνεται στο 1,88», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής.

«Απλησίαστα» τα πρατήρια καυσίμων στα νησιά

Στην ερώτηση «γιατί ορισμένα πρατήρια της Αθήνας έχουν υψηλές τιμές ενώ κάποια άλλα χαμηλές» απάντησε: «Αυτό οφείλεται στα παλιά και τα καινούρια τιμολόγια» και εξήγησε «εμείς έχουμε ακόμα τα παλιά τιμολόγια και οι τιμές μας είναι χαμηλές, δεν μπορούμε να τις αυξήσουμε γιατί αν το κάνουμε δεν θα μπει πελάτης. Όταν τελειώσουν τα παλιά τιμολόγια θα αναγκαστούμε να δουλέψουμε με τα νέα και να ανεβάσουμε τις τιμές».

Η ίδια αναφέρθηκε και στην τιμή της βενζίνης στα νησιά καθώς οι τιμές σημειώνουν ραγδαία αύξηση λέγοντας: «Σε ορισμένα νησιά τα οποία έχουν ΦΠΑ 24% η τιμή έχει αυξηθεί και φτάνει μέχρι και τα 2,50 ευρώ ενώ σε άλλα που έχει χαμηλότερο ΦΠΑ η τιμή είναι πιο χαμηλή. Για παράδειγμα, η Χίος είναι ένα από τα νησιά που έχει χαμηλό ΦΠΑ, η τιμή της απλής αμόλυβδης βρίσκεται στα 2,20».

Ενδεικτικά οι τιμές της βενζίνης στα Ελληνικά νησιά

  • Νίσυρος 2.61 €/λτ
  • Αμοργός 2.60 €/λτ
  • Φολέγανδρος 2.595 €/λτ
  • Φούρνοι 2.577 €/λτ
  • Μήλος 2.553 €/λτ
  • Σκόπελος 2.535 €/λτ
  • Κάλυμνος 2.529 €/λίτρο
  • Νάξος 2.52 €/λίτρο
  • Σίφνος 2.509 €/λίτρο
  • Σύμη 2.5€ €/λίτρο

«Ζητάμε επανάληψη στην επιδότηση των καυσίμων, ήταν ένα μέτρο που βοήθησε αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. Επίσης επιμένουμε στην οριζόντια μείωση ή ΦΠΑ ή να μειωθεί ο ειδικός φόρος», κατέληξε η κα Ζάγκα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πιθανή η παράταση για το fuel pass και τον Ιούνιο

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε την Παρασκευή εάν θα πάρει παράταση το fuel pass ακόμη έναν μήνα λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων τον Μάιο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε στον REAL FM, ότι είναι ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας: «Θα είμαστε από πάνω μήνα-μήνα και θα βλέπουμε την εξέλιξη. Πιστεύω πως τελικά ναι».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε θετικά, στο ενδεχόμενο ότι θα συνεχιστούν οι ίδιες υψηλές τιμές στη βενζίνη, λέγοντας πως ο Μάιος πάντα είναι ο μήνας με τις πιο ακριβές τιμές.

«Παραδοσιακά ο μήνας με τις υψηλότερες τιμές στα καύσιμα κάθε χρόνο είναι ο Μάιος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τον Μάιο κάνουν όλοι τις πολύ μεγάλες αγορές καυσίμων για να συμπληρώσουν και να γεμίσουν τις δεξαμενές τους εν όψει θέρους και έτσι έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Αν δείτε τον κύκλο καυσίμων, ο χειρότερος μήνας είναι ο Μάιος, γι΄ αυτό και βλέπετε και τις πολύ μεγάλες τιμές τώρα. Λογικά θα είναι κάπως χαμηλότερα το καλοκαίρι», είπε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στα καύσιμα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε ξεκινήσει ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη μεγαλύτερη έρευνα που μπορούμε στα διυλιστήρια, όπου κάναμε έφοδο με όλη την υπηρεσία του υπουργείου και στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Motor Oil και περιμένουμε να δοθούν τα στοιχεία μέχρι τις 23 του μηνός για να μπορεί να τα επεξεργαστεί η υπηρεσία, όπως έχουμε ξεκινήσει έκτακτους ελέγχους στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας, εννοώ με τις υψηλότερες τιμές. Το ίδιο και στις εταιρείες μεταφοράς. Άρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η υπηρεσία μας ελέγχει το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων».

Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα αν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος

Το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στην τηλεόραση του MEGA αναφορικά με το αν θα υπάρξει νέα επιδότηση για τα καύσιμα.

«Είναι νωρίς για να τα συζητήσουμε αυτά. Δε θα απαντήσω για κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός αυτών που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα για να επιδοτήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό, μέχρι να δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία τρία χρόνια, πρώτα σχεδιάζουμε, βρίσκουμε τους πόρους, και στη συνέχεια ανακοινώνουμε τα μέτρα. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Θα μου ήταν εξαιρετικά εύκολο να έρθω και να εισηγούμαι μειώσεις φόρων και αυξήσεις επιδομάτων. Έχω μια ευθύνη. Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέει ότι η Ελλάδα έχει δώσει μέχρι σήμερα τους διπλάσιους πόρους σε σχέση με το με μέσο όρο της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Όσοι εισηγούνται με ευκολία να δώσουμε και άλλα, εισηγούνται να αυξηθεί το έλλειμά μας, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε.

Οικονόμου: «Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για τα καύσιμα»

Την ίδια ώρα ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στην αγορά των καυσίμων με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας άφησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως ανέφερε για τα καύσιμα, έχουν μπει «στο μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, όπως έγινε και με την ενέργεια, που παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις, μέτρα για να μην υπάρχουν οι απότομες διακυμάνσεις.

«Γίνονται έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, και θα αξιοποιηθεί οτιδήποτε δημοσιονομικός πόρος υπάρχει» ξεκαθάρισε.

Για τις τιμές των προϊόντων ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «οι έλεγχοι είναι συνεχείς, και οι παραβάσεις τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις. Οι κυρώσεις με νομοθετική μας παρέμβαση από εδώ και πέρα θα δημοσιοποιούνται, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει ποια επιχείρηση βάζει πλάτη, στηρίζει, απορροφά μέρος του κόστους, και ποιοι λίγοι προσπαθούν πονηρά να αισχροκερδίσουν και πάνω στο κύμα των αυξήσεων να προσθέσουν επιπλέον δυσκολίες».

Η πίεση στους πιο αδύναμους συνεχίζεται, αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και γι’ αυτό η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιεί κάθε νέα δυνατότητα, «χωρίς όμως να τινάξουμε στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας».

«Είμαστε στο πλευρό πολιτών όσο διαρκεί η κρίση με μέτρα αποτελεσματικά, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, κάναμε αποφασιστικές παρεμβάσεις. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλατφόρμα για να παίρνει ο κόσμος στους τραπεζικούς λογαριασμούς του την επιστροφή χρημάτων για χρεώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες σε όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα και με τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε όλοι από 70% μέχρι 90% λιγότερες αυξήσεις. Ταυτόχρονα τρέχει το πρόγραμμα ενίσχυσης στα καύσιμα, έχουμε μειωμένο ΕΝΦΙΑ και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός» υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόστιμα ύψους 15.000 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000 ευρώ, σε τρία πρατήρια υγρών καυσίμων, δύο στην Καλαμάτα κι ένα στο Αιγάλεω.

Σε ελέγχους που πραγματοποίησε η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, τα δύο πρατήρια πωλούσαν diesel κίνησης σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης, ενώ το ίδιο έκανε το τρίτο με την αμόλυβδη βενζίνη.

Διαβάστε επίσης:

Fuel Pass: Σκέψεις για νέο επίδομα βενζίνης τον Ιούνιο - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα αν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος

Άδωνις Γεωργιάδης: Έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις του κύκλου των καυσίμων