ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νοικοκυριά «κλείνουν το φως» λόγω των αυξήσεων – «Ψαλίδι» και στα καύσιμα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νοικοκυριά «κλείνουν το φως» λόγω των αυξήσεων – «Ψαλίδι» και στα καύσιμα
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο

Σε «κόφτη» στο ηλεκτρικό ρεύμα προχώρησαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες μπροστά στο δυσβάσταχτο βάρος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ να είναι αποκαλυπτικά.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την έκθεση για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλίο η μείωση στο δίκτυο διανομής ήταν μειωμένη κατά 6,7% έναντι του Μαρτίου χωρίς αυτό να δικαιολογείται από κάποιο καιρικό φαινόμενο ή κάποια έκτακτη ανάγκη.

Η ερμηνεία που δίνουν στελέχη της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για την αποτύπωση των κινήσεων που κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να μειώσουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος ελπίζοντας ότι έτσι θα είναι «ελαφρύτεροι» οι λογαριασμοί τους.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον ίδιο μήνα υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ αντίθετα η υψηλή τάση, από όπου ηλεκτροδοτούνται οι βαριές βιομηχανίες της χώρας, αύξησε κατά 3,3% την κατανάλωση.

Δείτε την έκθεση του ΑΔΜΗΕ για τον Απρίλιο

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ, στοιχεία από την αγορά υγρών καυσίμων η ανοδική τροχιά που καταγράφεται στην κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ από την αρχή της χρονιάς τον Μάιο φρενάρει.

Οι πρώτοι τέσσερις μήνες κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς λόγω και της άρσης του lockdown, και μάλιστα ακόμα και με διψήφια ποσοστά στη βενζίνη.

Ωστόσο, ο Μάιος, ο μήνας κατά τον οποίο οι τιμές των υγρών καυσίμων κίνησης έκαναν πρωτόγνωρο σερί ανόδου, εμφανίζεται να έχει μονοψήφιο ποσοστό αύξησης 6%. Πηγές της αγοράς υγρών καυσίμων αποδίδουν αυτή τη μεταβολή στην προσπάθεια των οδηγών ΙΧ αυτοκινήτων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Παράγοντες εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών σημειώνουν πως μια λύση για τη συγκράτηση των τιμών θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 17% και σε άλλα νησιά πέραν αυτών όπου ισχύει ο μειωμένος συντελεστής. Με τον τρόπο αυτόν θα υπάρχει και περαιτέρω τόνωση της τουριστικής κίνησης, και ιδίως της εγχώριας.

Σχετικές ειδήσεις