ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολίτες και επιχειρήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες ενέργειας

Πολίτες και επιχειρήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες ενέργειας
INTIME

Σβήνουν τα φώτα στα σπίτια τους και τραβάνε χειρόφρενα στα αυτοκίνητά τους οι καταναλωτές, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στο ρεύμα και στα καύσιμα κίνησης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα Νέα για την πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, βάσει των οποίων αποτυπώνεται για πρώτη φορά η μείωση της κατανάλωσης στο ρεύμα και φρενάρισμα στις πωλήσεις των υγρών καυσίμων.

Παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν πως για πρώτη φορά αποτυπώνεται αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, γεγονός που αποδίδεται στην προσπάθεια των πολιτών και των επιχειρήσεων να περιορίσουν τις δαπάνες ενέργειας.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος που έφταναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με τις υψηλές καταναλώσεις του χειμώνα οδήγησαν νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο διανομής να περιορίσουν τη ζήτηση κατά 6,7%.

Η πτώση αυτή, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, καταγράφηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Και πρόκειται για έναν μήνα κατά τον οποίο οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ακραίες, ήταν ήπιες, και η κατανάλωση μειώθηκε.

Ετσι, όπως εξηγούν στελέχη εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις προχωρούν σε κινήσεις μείωσης της κατανάλωσης. Σβήνουν τα φώτα στους χώρους τους οποίους δεν χρησιμοποιούν, ανάβουν λιγότερες ώρες τον θερμοσίφωνα και μεταφέρουν την κατανάλωση ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (πλυντήρια ρούχων και πιάτων) στις ώρες της νυχτερινής και μειωμένης χρέωσης.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον ίδιο μήνα υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ αντίθετα η υψηλή τάση, από όπου ηλεκτροδοτούνται οι βαριές βιομηχανίες της χώρας, αύξησε κατά 3,3% την κατανάλωση. Οι βιομηχανίες φαίνεται, λόγω και της εξαγωγικής τους δραστηριότητας αλλά και των κλειστών και χαμηλών συμβάσεων ρεύματος που έχουν, όχι απλώς να συνεχίζουν την παραγωγή τους αλλά και να μην επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές της μεγαβατώρας.

Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο διανομής φανερώνει επίσης και τη μείωση της κίνησης στις επιχειρήσεις. Το ακριβό ρεύμα και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων έχουν περιορίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα την ημερήσια λειτουργία τους.

Από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο προκύπτει επίσης και η μεγάλη βουτιά της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής. Οι μονάδες φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα μείωσαν κατά 48,8% την ηλεκτροπαραγωγή τους έναντι του αντίστοιχου περσινού, ενώ οι λιγνιτικές έριξαν κατά 57,2% την παραγωγή τους. Συνολικά η καθαρή παραγωγή μειώθηκε κατά 19,9%.

Αντίθετα, τον ίδιο μήνα η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα η πράσινη ενέργεια να αποτελεί το 57,34% του ενεργειακού μείγματος.

Σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά υγρών καυσίμων η ανοδική τροχιά που καταγράφεται στην κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ από την αρχή της χρονιάς τον Μάιο φρενάρει.

Οι πρώτοι τέσσερις μήνες κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς λόγω και της άρσης του lockdown, και μάλιστα ακόμα και με διψήφια ποσοστά στη βενζίνη. Ωστόσο, ο Μάιος, ο μήνας κατά τον οποίο οι τιμές των υγρών καυσίμων κίνησης έκαναν πρωτόγνωρο σερί ανόδου, εμφανίζεται να έχει μονοψήφιο ποσοστό αύξησης 6%. Πηγές της αγοράς υγρών καυσίμων αποδίδουν αυτή τη μεταβολή στην προσπάθεια των οδηγών ΙΧ αυτοκινήτων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Παράγοντες εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών σημειώνουν πως μια λύση για τη συγκράτηση των τιμών θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 17% και σε άλλα νησιά πέραν αυτών όπου ισχύει ο μειωμένος συντελεστής. Με τον τρόπο αυτόν θα υπάρχει και περαιτέρω τόνωση της τουριστικής κίνησης, και ιδίως της εγχώριας.