ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από την κατάργησή της το 2023

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από την κατάργησή της το 2023
Το σχέδιο για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα επηρεάσει θετικά δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Το σχέδιο για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  θα επηρεάσει θετικά δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Μια επιπλέον βοήθεια όσον αφορά τα εισοδήματά τους θα δουν από τις αρχές του 2023 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από τον σχεδιασμό για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μέχρι το τέλος του 2022 η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αλλά και για εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος.

Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης αφορά, επίσης:
για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος ή από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας,

  • για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων,
  • για τα ποσά διατροφής από σύζυγο και τέκνα,
  • για το εισπραττόμενο ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων,
  • για τις «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις έως 12.000 ευρώ,
  • για τις λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις και
  • για τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβάλλονται σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών τους απωλειών.

Σε περίπτωση που τελικά υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τότε από την 1η Ιανουαρίου δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα δουν αυτόματα ελαφρύνσεις στις μηνιαίες αποδοχές του καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα.

Εισφορά αλληλεγγύης: Πώς υπολογίζεται

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Επίσης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.

Η κατάργηση της θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν όφελος από 22 ευρώ ετησίως για εισόδημα 12.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις