ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη μέχρις εσχάτων με την ακρίβεια – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Μάχη μέχρις εσχάτων με την ακρίβεια – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Την ακρίβεια βάζει στην κορυφή της μάχης για την καθημερινότητα η κυβέρνηση - Τα νέα μηνύματα Μητσοτάκη για νέα μέτρα
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Την ακρίβεια βάζει στην κορυφή της μάχης για την καθημερινότητα η κυβέρνηση - Τα νέα μηνύματα Μητσοτάκη για νέα μέτρα

Η ακρίβεια η οποία έχει απλωθεί σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί το νο1 θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση η οποία συνεχώς αναζητεί νέους τρόπους και μέσα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πέραν των όσων έχει ανακοινώσει και έχει θέσει σε εφαρμογή.

Η βασικότερη μάχη δίνεται σε δύο επίπεδα που αφορούν εκατομμύρια πολίτες: το ένα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο έχει ήδη ξεδιπλωθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο που θα εντατικοποιηθεί τον Ιούλιο με την πρακτική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και το δεύτερο η τιμή των καυσίμων που συμπαρασύρει με τη σειρά της μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την Τρίτη επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του και απροστάτευτο αφήνοντας «ανοιχτό παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις ειδικά στον τομέα των καυσίμων με τη βενζίνη σε ορισμένες περιοχές να έχει φτάσει και τα 2,66 ευρώ/λίτρο. Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας αναζητά συνεχώς τρόπους να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη λήψη των μέτρων αυτών.

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παρέμβαση στο θέμα των καυσίμων με παράταση της επιδότησης καυσίμων (fuel pass).

Τα μέτρα για την ακρίβεια που βρίσκονται στο τραπέζι

  • Συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.
  • Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με ποσό άνω των 15 λεπτών ανά λίτρο ,
  • Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.
  • Στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα μικρά νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών.
  • Παράλληλα εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο έχει υψηλό ταμειακό κόστος για το δημόσιο, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν τελικό το όφελος φτάσει στις τσέπες των καταναλωτών. Ενδεικτικό της κατάρτισης που επικρατεί είναι πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής διαμορφώθηκε στο 10,9% και ήταν πολύ μεγαλύτερος από το μέσο πληθωρισμό που ήταν 10,2%, ενώ την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%.

Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα παρέμβαση στα καύσιμα

Στο θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας ότι «δόθηκε η σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις θα μπορεί να είναι, υπάρχει και μια ρητή αναφορά σε αυτό στα συμπεράσματα, και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο και η Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εισηγούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει τις επόμενες εβδομάδες η σχετική πλατφόρμα προκειμένου τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Θα είναι μια σημαντική ανακούφιση και μια αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πράγματι υπήρξαν υπερβολικά υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες ερχόμαστε εκ των υστέρων και διορθώνουμε. Και βέβαια από τον Ιούλιο -όπως έχουμε πει- θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο ήδη έχουμε πάρει τις σχετικές ευρωπαϊκές εγκρίσεις, με το οποίο θα μπορέσουμε πρακτικά να εξουδετερώσουμε τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και να κρατήσουμε τις αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε λογικά επίπεδα» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, ότι η χρηματοδότηση αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας γίνεται από εθνικούς πόρους «αλλά γίνεται και, όπως είχαμε δεσμευτεί, και από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι μία διάταξη η οποία μάλιστα χαιρετίστηκε και από πολλούς συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την εθνική πρωτοβουλία και για τον σαφή τρόπο με τον οποίον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσδιόρισε τα υπερβάλλοντα κέρδη. Και βέβαια θέλω να επαναλάβω ακόμη μία φορά ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούσαν κριτική, διότι δήθεν δεν προβαίναμε στην υπερφορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν στη Βουλή, ψήφισαν «παρών». Ήταν δηλαδή ουσιαστικά απόντες από αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια να επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο το κόστος αυτής της μεγάλης ενεργειακής αναστάτωσης».

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση για το αν θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις για άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ήδη οι λογαριασμοί οι οποίοι έρχονται, ειδικά οι λογαριασμοί στις επιχειρήσεις οι οποίοι έρχονται και σε μηνιαία βάση, είναι αισθητά μειωμένοι, οι επιστροφές ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται. Και τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα, όπως έχουμε πει, έως το ποσό των 600 ευρώ να αποζημιωθούν για τους υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς που πλήρωσαν. Αυτό τελικά ενδιαφέρει το νοικοκυριό, αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα τα οποία θα πάρουν το χρόνο τους προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, η ανακούφιση, όμως, την οποία θα αισθανθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι άμεση και είναι αποτέλεσμα του εθνικού σχεδίου στήριξης, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί κι όπως αυτό θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες».

Μιλώντας, μάλιστα, ειδικά για τα καύσιμα είπε ότι «το πρόβλημα με τις τιμές της βενζίνης είναι πράγματι ένα πρόβλημα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό, απασχολεί όλες τις χώρες, όλες οι χώρες έχουν διαφορετικές τιμές επειδή έχουν και διαφορετική φορολόγηση στα προϊόντα βενζίνης. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μία πρώτη μικρή παρέμβαση, μέσω του Fuel Pass, η οποία μάλιστα έτυχε σημαντικής αποδοχής από τους πολίτες, σχεδόν 80% των δικαιούχων εισέπραξαν τα σχετικά ποσά. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Παρακολουθούμε πάντως το ζήτημα και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα της βενζίνης όταν κι εφόσον είμαστε έτοιμοι».

«Είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού» για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Χρειάζεται να είμαστε συνέχεια κοντά στην κοινωνία, χρειάζεται να βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφουμε στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται «σύνεση και σωφροσύνη», διότι «είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα που πρέπει να προσέχουμε πολύ τα δημοσιονομικά μας.

Πού έφτασε 2,66 ευρώ το λίτρο η βενζίνη

Εντωμεταξύ νέες αυξήσεις έρχονται σήμερα στις τιμές των καυσίμων, με την τιμή της αμόλυβδης να σπάει κάθε ρεκόρ. Μιλώντας στο MEGA, o Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως σήμερα η διυλιστηριακή τιμή διαμορφώνεται στα 2,20 ευρώ, αύξηση ρεκόρ που αναμένεται να φτάσει στις αντλίες.

«Στην αμόλυβδη θα έχουμε ραγδαία αύξηση στις τιμές των πρατηρίων. Ο πρατηριούχος θα αγοράσει πάνω από 2,25 ευρώ τη βενζίνη». Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, μπορεί τα 3 ευρώ το λίτρο να είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο, ωστόσο «η τιμή θα ξεπεράσει σύντομα τα 2,40/ λίτρο στις αστικές περιοχές».

Οι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται:

– Άνδρος, 2,49 €/L

– Τήνος, 2,499 €/L

– Πάρος, 2,56 €/L

– Μύκονος, 2,569 €/L

– Αμοργός, 2,60 €/L

– Μήλος, 2,66 €/L

– Κως, 2,489 €/L

– Κάρπαθος, 2,495 €/L

– Ρόδος, 2,498 €/L

– Καστελόριζο, 2,519 €/L

– Κάλυμνος, 2,590 €/L

Σχετικές ειδήσεις