ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης στην αντλία – Το σχέδιο που εξετάζεται

Καύσιμα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης στην αντλία – Το σχέδιο που εξετάζεται
Η επιδότηση καυσίμων στην αντλία είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην αμόλυβδη βενζίνη
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Η επιδότηση καυσίμων στην αντλία είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην αμόλυβδη βενζίνη

Τις πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα το Newsbomb.gr σχετικά με το τι εξετάζεται για τη νέα επιδότηση καυσίμων επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει νέα παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην αμόλυβδη βενζίνη.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 η παρέμβαση για την νέα επιδότηση καυσίμων θα ανακοινωθεί όταν θα είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλεγεί η λύση της επιδότησης στην αντλία κατά τα πρότυπα της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης.

Μιλώντας γενικότερα για την ακρίβεια ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ένα παγκόσμια φαινόμενο το οποίο είναι ένα σύνθετο πρόβλημα καθώς πέρα από τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αύξηση του κόστους δανεισμού που προκάλεσε οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τον τερματισμό του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης. Πρόσθεσε, δε, πως τηρουμένων των αναλογιών κι αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση η χώρα μας τα πηγαίνει καλά και σίγουρα η οικονομία πηγαίνει προς το καλύτερο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, αλλά, όπως σημείωσε, δεν μπορούμε να παίρνουμε μέτρα κάθε μέρα γιατί η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα και θα χρειαστεί «να κρατήσουμε δυνάμεις».

Επιδότηση καυσίμων: Η παρέμβαση που εξετάζεται

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newsbomb.gr η κυβέρνηση αναμένεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη νέα παρέμβαση στα καύσιμα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο εξετάζονται πολλά σενάρια και τις επόμενες ημέρες θα κλειδώσουν τα νέα μέτρα στήριξης.

Μία απο τις παρεμβάσεις που βρίσκεται επί τάπητος είναι να εφαρμοσθεί και για την βενζίνη, όπως έγινε και με το πετρέλαιο κίνησης το μέτρο της επιδότησης στην αντλία. Η συγκεκριμένη παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και γι” αυτό υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί και στη βενζίνη. Ωστόσο το μέτρο απαιτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, οπότε ακόμα αξιολογείται αν υπάρχουν περιθώρια να εφαρμοστεί.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της συνέχισης του fuel pass με την μορφή που το ξέρουμε, αλλά όμως θα επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους και η χρονική του διάρκεια θα είναι έως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα 40.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ.

Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, Σήμερα η επιδότηση ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο και με τον ΦΠΑ στα 15 λεπτά, ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί το χορηγούμενο ποσό.

Σχετικές ειδήσεις