ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Η Ελλάδα εκτός ευρώ το πιθανότερο εναλλακτικό σενάριο

Fitch: Η Ελλάδα εκτός ευρώ το πιθανότερο εναλλακτικό σενάριο

Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτιμά ως πιθανότερο εναλλακτικό σενάριο η Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα τα καταφέρει να επιβιώσει χωρίς απώλειες, εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά, σε συνδυασμό με βήματα που στόχο έχουν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, ο κίνδυνος να επαληθευθούν τα εναλλακτικά σενάρια είναι υπαρκτός, τουλάχιστον μέχρι την αποκατάσταση της ανάκαμψης.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Το πιθανότερο από τα εναλλακτικά σενάρια προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Fitch θα θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης.

Η Ελλάδα τότε θα αναγκαστεί πιθανότατα να αλλάξει το νόμισμα με το οποίο αποτιμά το χρέος της και να επιδείξει και πάλι αδυναμία εξόφλησης. Το αποτέλεσμα της επιστροφής της σε εθνικό νόμισμα στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από το επίπεδο μετάδοσης.

Ωστόσο ακόμα και στο πιο ήπιο σενάριο, η Fitch προβλέπει ότι ορισμένες χώρες θα υποβαθμιστούν πιθανότατα. Η πλειοψηφία των κρατών της Ευρωζώνης έχουν αρνητικό outlook, κάτι που δείχνει το οικονομικό κόστος της κρίσης και την ενίσχυση των πολιτικών εντάσεων θέτοντας εμπόδια την εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με τη Fitch, για να λυθεί η κρίση απαιτούνται επιπλέον μέτρα, ενώ βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η δημοσιονομική λιτότητα, τα μέτρα από κάθε χώρα ξεχωριστά, τα προγράμματα δομικών μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση των περιφερειακών χωρών.

Πάντως, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι μία κίνηση προς μία πλήρη δημοσιονομική ένωση είναι απίθανη καθώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση, το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι μια πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης, κάτι που θα έχει τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος.