ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Νέα ΑΦΜ σήμερα (23/6) για αίτηση με κωδικούς Taxisnet

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Νέα ΑΦΜ σήμερα (23/6) για αίτηση με κωδικούς Taxisnet
Τα στοιχεία για την αίτηση
Unsplash

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών

Η πλατφόρμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», για τις αιτήσεις θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Αναλυτικά:

  • 23/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6
  • 24/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
  • 25/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.

Μπείτε εδώ να κάνετε την αίτηση.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο), παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Τα στοιχεία για την αίτηση

  • Τους κωδικούς taxisnet για να εισέλθετε στο σύστημα.
  • Τον αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας η οποία θα συμπεριληφθεί στην αίτηση. Είναι ένας 11-ψηφιος κωδικός (12 ψηφία εκ των οποίων θα δηλώσετε τα 11 πρώτα) που θα βρείτε πάνω σε κάποιο πρόσφατο λογαριασμό. Στην πλατφόρμα θα υπάρχει υπόδειγμα που θα σας υποδείξει το σημείο του κωδικού.
  • Το ΑΜΚΑ μέλους της οικογένειας που δηλώνετε ως ΑΜΕΑ (μόνο στην περίπτωση που θα δηλώσετε κάποιο μέλος ΑΜΕΑ για να αυξηθεί η βαθμολογία). Προσοχή, ως μέλος ΑΜΕΑ μπορεί να δηλωθεί ο αιτών/αιτούσα (υπόχρεος φορολογικής δήλωσης/σύζυγος) ή κάποιο εξαρτώμενο τέκνο που δηλώνεται το ΑΜΚΑ του στον πίνακα 8.1 της δήλωσης φορολογίας. Δεν μπορεί να δηλωθεί στο μέλος ΑΜΕΑ το ΑΜΚΑ του συζυγικού ΑΦΜ του αιτούντος ή της αιτούσας.
  • Τον αριθμό του προσωπικού σας κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιήσετε για την αποστολή των κωδικών των επιταγών σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης, καθώς και των κωδικών μίας χρήσης που απαιτούνται κατά την αγορά προϊόντων. Προσοχή: κάθε κινητό τηλέφωνο είναι προσωπικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μία αίτηση.

Επίσης, θα πρέπει να επιλέξετε τον αριθμό και τις κατηγορίες των συσκευών που θέλετε να αντικαταστήσετε.

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Οι προϋποθέσεις

Για να μπορείτε να υποβάλετε αίτηση χρηματοδότησης θα πρέπει να συντρέχουν μόνο τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  • Διαθέτετε ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (κωδικούς taxisnet).
  • Έχετε υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ» ή «ΜΕΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
  • Κατά το έτος 2020 δεν ήσασταν κάτοικος εξωτερικού. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης, ούτε το 2ο μέλος ή τα εξαρτώμενα τέκνα ήταν κάτοικοι εξωτερικού το έτος 2020.

Ποιες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών επιδοτούνται

Επιλέξιμες είναι μόνο συσκευές των παρακάτω κατηγοριών:

  • Κατηγορία 1: Κλιματιστικά
  • Κατηγορία 2: Ψυγεία
  • Κατηγορία 3: Καταψύκτες

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση και πιο συγκεκριμένα ανά κατηγορία:

  • έως δύο (2) συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»,
  • έως μία (1) συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»,
  • έως μία (1) συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες».

Οι έμποροι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και πωλούν τις επιδοτούμενες συσκευές θα σας κατευθύνουν σχετικά με τα συγκεκριμένα μοντέλα που είναι εγκεκριμένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πόσες αιτήσεις μπορώ να υποβάλω

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο (διακριτό ΑΦΜ) μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία. Το ίδιο Φυσικό Πρόσωπο δεν μπορεί να υποβάλει άλλη αίτηση. Ούτε η ίδια κατοικία μπορεί να συμπεριληφθεί σε άλλη αίτηση (άλλου φυσικού προσώπου). Επίσης τα εξαρτώμενα μέλη μίας οικογένειας, καθώς και όσοι έχουν γεννηθεί την 1η/1/2005 ή αργότερα δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Αν συνδυαστούν οι παραπάνω κανόνες, προκύπτουν τα ακόλουθα ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.
  • Μία μονογονεϊκή οικογένεια με ένα γονιό και ένα εξαρτώμενο τέκνο: μπορεί να υποβάλει μία αίτηση ο γονιός για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

Νέος/νέα που ζει μόνος/μόνη εργάζεται και υπέβαλε δήλωση εισοδήματος το φορολογικό έτος 2020 (δεν ήταν εξαρτώμενο μέλος): μπορεί να υποβάλει μία αίτηση για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.