ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Αύξηση 4% καταγράφει σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου
Αύξηση 4% καταγράφει σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου
AP

Στα 132 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία.

Η Γερμανία μπήκε πλέον από χθες στη δεύτερη από τις τρεις κατηγορίες συναγερμού που προβλέπει ενεργοποίηση των μονάδων άνθρακα της χώρας ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση αερίου και να στραφεί προς τις αποθήκες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρεις ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Στη βάση αυτή η γερμανική κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για πιθανές κεντρικές παρεμβάσεις στις αγορές ενέργειας μετά τις νεώτερες εξελίξεις και τη ραγδαία μείωση των ποσοτήτων αερίου που λαμβάνει από τη Gazprom.

Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

“Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% ... θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο ... για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει,” δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.