ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία

Το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε εισοδήματα και κατανάλωση υπονο
Το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε εισοδήματα και κατανάλωση υπονομεύουν την ανάκαμψη του ΑΕΠ και την πορεία εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους
INTIME

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτόξευση των διεθνών τιμών της ενέργειας, με φόντο την κίνηση του Κρεμλίνου να κλείσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ολο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν για σενάρια ύφεσης από το 2023 και προειδοποιούν για πληθωρισμό διαρκείας… (στην ευρωζώνη ξεπερνά το 8%). Ακόμη ηχεί το καμπανάκι που χτύπησαν πρόσφατα διάσημοι επενδυτές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι τα χειρότερα έρχονται.

Το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε εισοδήματα και κατανάλωση υπονομεύουν την ανάκαμψη του ΑΕΠ και την πορεία εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους, αναβιώνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα κρίση στα ευρωομόλογα και στο κόστος δανεισμού.

Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη του ΑΕΠ έχουν «ταβάνι» τα 100 δολάρια τη μεγαβατώρα έως το τέλος του έτους, όπως και για το φυσικό αέριο. Ο λογαριασμός δείχνει ότι τα 10 ευρώ αύξησης στο φυσικό αέριο κόβουν από την οικονομία 500-600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ απαιτεί περί τα 300-400 εκατ. ευρώ αύξηση δαπανών από τον προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική οικονομία καλείται να τηρήσει ευλαβικά τους δημοσιονομικούς στόχους και να παραμείνει προσηλωμένη σε αυτούς. Ηδη, το πρωτογενές έλλειμμα έχει αναθεωρηθεί από το 1,4% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ προκειμένου να «σηκώσει» το βάρος των κυβερνητικών παρεμβάσεων άνω των 3,2 δισ. ενώ και επί τα χείρω έχει αναθεωρηθεί και αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται πλέον ότι θα «κλείσει» κοντά στο 3% από 4,5% προ πολέμου.

Την ίδια στιγμή που το γεωπολιτικό ρίσκο και ο εκλογικός κύκλος εντείνουν για τους επόμενους μήνες την αβεβαιότητα των αγορών, οι οποίες απεχθάνονται την ακυβερνησία.