ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: Ναι στη χαλάρωση της λιτότητας

Όλι Ρεν: Ναι στη χαλάρωση της λιτότητας

Υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών και της χαλάρωσης της ασφυκτικής λιτότητας, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των στόχων που έχουν τεθεί αναμένεται ότι θα ταχθεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

Σε ομιλία του που κατέχουν οι Financial Times, ο Ευρωπαίος επίτροπος θα αναφέρει το Σάββατο ότι στηρίζει την χαλάρωση των σκληρών όρων δημοσιονομικής προσαρμογής για χώρες όπως η Ισπανία.

Ο Όλι Ρεν θα διευκρινίσει ότι «το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας δεν είναι χαζό» και θέτει κανόνες, αλλά ταυτόχρονα «δίνει σημαντικό περιθώριο προσαρμογής όσον αφορά την εφαρμογή του».

Ο ίδιος θα ταχθεί υπέρ της αύξησης των δαπανών του κράτους με κοινοτικά κονδύλια, που θα διοχετευθούν σε μεγάλα έργα, ενώ θα δώσει έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Όλι Ρεν με τις δηλώσεις του θα αποτυπώσει το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες, όπου οι φωνές υπέρ της ανάπτυξης πληθαίνουν.

Με τη θέση του, ο Όλι Ρεν θα έρθει σε αντίθεση με την δημοσιονομική «ορθότητα» του Βερολίνου, που αντιτάσσεται σε αύξηση των δημοσίων δαπανών αλλά και με τις πολιτικές που προτείνει ο Φρανσουά Ολάντ.