ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου - Πτώση 8 δολαρίων σε ένα 48ωρο

Υποχωρεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου
Υποχωρεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου
AP

Πτώση 8 δολαρίων καταγράφει σε ένα 48ωρο η διεθνής τιμή του πετρελαίου,  με το Μπρέντ να κινείται σήμερα στα 108 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να διατηρήσουν την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον Αύγουστο.

Η απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον Αύγουστο, θα προσθέσει 648.000 βαρέλια την ημέρα και θα αποκαταστήσει την τελική προσφορά 9,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως που είχε συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια..

Τους τελευταίους μήνες, ο οργανισμός έχει προσθέσει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, κάνοντας ελάχιστα για να κατευνάσει τις τιμές του αργού. Ο 23μελής ΟΠΕΚ+ έχει δεχτεί πιέσεις από τις ΗΠΑ να αυξήσει την παραγωγή, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τρέχουσας δεκαετίας.

Η αγορά θα παρακολουθεί στενά τι θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+, παρόλο που η υπάρχουσα συμφωνία παραγωγής δεν λήγει επίσημα μέχρι το τέλος του έτους. Ο ΟΠΕΚ+ θα συνέλθει ξανά στις 3 Αυγούστου για νέες αποφάσεις.

Η Σαουδική Αραβία είναι επιφυλακτική όσον αφορά την πολύ γρήγορη αύξηση της παραγωγής, καθώς έχει περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, γύρω στα 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πηγές της χώρας εκφράζουν φόβους ότι εάν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί απότομα λόγω των δυτικών κυρώσεων, τότε η Σαουδική Αραβία πρέπει να έχει την εφεδρική ικανότητα, ώστε να απελευθερώσει την παραγωγή την κατάλληλη στιγμή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα και αναμένεται να πιέσει για υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της περιφερειακής ασφάλειας και συνεργασίας.

Το πόσο Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν ή επιθυμούν να βοηθήσουν παραμένει αβέβαιο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το δίδυμο μπορεί να έχει σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ωστόσο απαιτείται άντληση σε επίπεδα που σπάνια διατηρήθηκαν στο παρελθόν.