ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 147 ευρώ ανά μεγαβατώρα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου
AP

Στα 147 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου ειδικά από το φθινόπωρο και μετά που οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες.

Οι εξελίξεις ενισχύουν τους φόβους ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει εγκαίρως τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τον χειμώνα, λόγω των χαμηλότερων ροών από τη Ρωσία, αλλά και μιας παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας σε μια βασική εξαγωγική εγκατάσταση στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση. Η Γερμανία φοβάται ότι η Ρωσία δεν θα ανοίξει την κάνουλα μετά τη συντήρηση.

Η κρίση επηρεάζει επίσης χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Αυστρίας, οι οποίες επίσης ανέφεραν ότι λαμβάνουν λιγότερο φυσικό αέριο από αυτό που παραγγέλθηκε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.