ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 172 ευρώ εκτοξεύθηκε η τιμή του φυσικού αερίου - Αύξηση 25 ευρώ σε ένα 24ωρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου
Μέσα σε 24 ώρες η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς αυξήθηκε κατά 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
AP Photo/Gregorio Borgia

Στα 172 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Μέσα σε 24 ώρες η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς αυξήθηκε κατά 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου ειδικά από το φθινόπωρο και μετά που οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες.

Αυξάνονται οι φόβοι ότι μπορεί να μην υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους εγκαίρως για το χειμώνα, δεδομένης της μείωσης των ροών από τη Ρωσία και της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας της βασικής εγκατάστασης εξαγωγής στις ΗΠΑ.

Επιπλέον εντείνεται η ανησυχία από το ενδεχόμενο να μην επανέλθουν οι ροές, μετά τη διακοπή των προμηθειών λόγω επικείμενης συντήρησης του Nord Stream.

Η Γερμανία φοβάται ότι η Ρωσία δεν θα ανοίξει την κάνουλα μετά τη συντήρηση.

Η κρίση επηρεάζει επίσης χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Αυστρίας, οι οποίες επίσης ανέφεραν ότι λαμβάνουν λιγότερο φυσικό αέριο από αυτό που παραγγέλθηκε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ροή Ειδήσεων