ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκαν 36% τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022

Εκτινάχθηκαν 36% τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022
Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων ανήλθε στις αρχές Ιουνίου σε 2,3 δισ. ευρώ
INTIME

Μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών τον Αύγουστο, ωστόσο υπάρχουν παθογένειες του παρελθόντος που δεν έχουν ακόμη θεραπευθεί , όπως τα «φέσια» του Δημοσίου σε προμηθευτές του.

Την τελευταία τριετία, παρά την δέσμευση της χώρας μας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, για πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, υποδεικνύοντας ότι πάγια διαθρωτικά προβλήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με εύλογες καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω πανδημίας, εξακολουθούν να υφίστανται.

Το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων ανήλθε στις αρχές Ιουνίου σε 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 το συσσωρευμένο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 36% ή κατά 486 εκατ. ευρώ, στα 1,786 δισ. ευρώ, από 1,301 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.

Η αύξηση προήλθε από την συσσώρευση επιπλέον ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε όλους τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να παρατηρείται στις οφειλές των νοσοκομείων. Ειδικότερα:

  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανήλθαν στα 955 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 606 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους. Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2020, οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ήταν στα 344 εκατ. ευρώ, ήτοι μέσα σε 28 μήνες εκτοξεύθηκαν κατά 177%!
  • Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των ΟΤΑ ανήλθαν στα 123 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 82 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
  • Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των υπουργείων ανήλθαν στα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 38 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν στα 437 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 431 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων ανήλθαν στα 171 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 153 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.