ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογητέο εισόδημα η παροχή δανείου από εταιρεία σε στέλεχός της

Φορολογητέο εισόδημα η παροχή δανείου από εταιρεία σε στέλεχός της
Pixabay

Η παροχή δανείου από εταιρεία προς στέλεχός της συνιστά φορολογητέο εισόδημα ως παροχή σε είδος για το ποσό του τόκου που υπολείπεται κατά τα συμφωνηθέντα έναντι του μέσου επιτοκίου της αγοράς.

Αυτό έκρινε με απόφαση της η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών επί προσφυγής φορολογούμενου διευθύνοντος συμβούλου που είχε λάβει άτοκο δάνειο από την εταιρία στην οποία απασχολούταν.

Με την προσφυγή του, ο φορολογούμενος ισχυρίσθηκε ότι η προηγούμενη επιβολή πράξεων φορολογίας εισοδήματος σε βάρος της εταιρίας, με τις οποίες τα ποσά των τόκων προστέθηκαν ως λογιστικές διαφορές στα αποτελέσματα της εταιρίας, καθιστούσε τα δάνεια έντοκα και η περαιτέρω τυχόν φορολόγησή του θα συνιστούσε παράνομη επιβολή διπλής φορολόγησης επί του ίδιου ποσού.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκρινε ότι είναι διάφορη η φορολογική βάση επί της οποίας φορολογήθηκε η εταιρία, καθότι αφορούσε κέρδη από τη μη τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων μεταξύ συνδεδεμένων μερών.

Αντιθέτως, η φορολόγηση του προσφεύγοντος προήλθε από ωφέλεια δανειζόμενου από μη καταβληθέντες τόκους και ως εκ τούτου η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκρινε ότι είναι υπόχρεος σε φόρο εισοδήματος με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφορικά με τις παροχές σε είδος, σύμφωνα με τις οποίες οποιεσδήποτε παροχές σε είδος λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.