ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power pass: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις πληρωμές

Power pass: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις πληρωμές
INTIME

Πλησιάζει η ώρα της πληρωμής του επιδόματος των 18-600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις ήδη «τρέχουν» σε 2,8 εκατομμύρια αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Power Pass και με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισής τους θα αποκαλυφθεί το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβει κάθε δικαιούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεθαύριο Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα αρχίσουν να φαίνονται τα χρήματα της αποζημίωσης για το ρεύμα στον τραπεζικό λογαριασμό των νοικοκυριών.

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης του επιδόματος ρεύματος μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα όπως επιθυμούν χωρίς καμία δέσμευση, δηλαδή να κάνουν ανάληψη ή να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε δαπάνη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να έχουν δηλώσει τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η αποζημίωση του Power pass καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησής τους μέσα από την πλατφόρμα του Power Pass. Με τους κωδικούς του Taxisnet εισέρχονται στην αίτησή τους η οποία έχει σήμανση ανάλογα με την εξέλιξή της. Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησής του είναι οι εξής:

  • Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου / συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).
  • Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:
  1. αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
  2. αν ο αιτών / αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει τη μία αίτηση για τον ίδιο και τον / τη σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις για τα προστατευόμενα μέλη.
  • Υπό εκκαθάριση. Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.
  • Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα. Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
  • Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα. Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
  • Εγκριθείσα. Εχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο / Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει τον λογαριασμό του / της.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό, και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Δηλαδή αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.