ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Εγκαθιστά σύστημα πυρανίχνευσης στην Πάρνηθα

ΑΔΜΗΕ: Εγκαθιστά σύστημα πυρανίχνευσης στην Πάρνηθα
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ενα «έξυπνο» σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης για την προστασία του δάσους της Πάρνηθας εγκαθιστά ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). 

Οπως ανακοίνωσε, ο Διαχειριστής αξιοποιεί τους πυλώνες υψηλής τάσης και σε 135 τοποθετεί 540 αισθητήρες, καθώς και οπτικές και θερμικές κάμερες πανοραμικής λήψης, καλύπτοντας έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Τα σημεία επιλέχθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πιλοτικό έργο το οποίο δρομολογείται με την υποστήριξη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Το υπερσύγχρονο σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών και αξιολόγησης πιθανού κινδύνου πυρκαγιάς θα συλλέγει, θα ενοποιεί και θα αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα από τις κάμερες και τους αισθητήρες που θα τοποθετηθούν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κάθε πυλώνα, εκπέμποντας, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, επείγον σήμα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ). Σε συνδυασμό με τους αισθητήρες, οι οπτικές κάμερες θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι θερμικές κάμερες θα ειδοποιούν για πιθανή έναρξη πυρκαγιάς και κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα δεδομένα θα μεταδίδονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια μέσω δικτύου LoRa και ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G).

Το «έξυπνο» σύστημα πυρανίχνευσης μέσω αισθητήρων, το οποίο σχεδίασε η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΑΔΜΗΕ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή που θα έχει το έργο στην καθημερινή μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε ότι «ο ΑΔΜΗΕ αξιοποιεί το ηλεκτρικό του δίκτυο για την προστασία των δασών με λύσεις που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας».