ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 165 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου
AP Photo/Gregorio Borgia

Στα 165 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Η πτώση της τιμής αποδίδεται στην ανεύρεση ποσοτήτων αερίου από τους Ευρωπαίους από άλλες πηγές.

Η αυστριακή εταιρεία φυσικού αερίου OMV έχει κλείσει εκτεταμένες μεταφορικές δυνατότητες από τη Νορβηγία και την Ιταλία για το έτος φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, προκειμένου να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία.

Παράλληλα, σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 συναντώνται στην Ινδονησία για να συζητήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία του πολέμου στην Ουκρανία και τους τρόπους αντίδρασης στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες των οποίων ενδέχεται να είναι «καταστροφικές».

«Ο κόσμος μάς παρακολουθεί», δήλωσε ο Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν μια στάση «συνεργασίας».

«Το τίμημα μιας αποτυχίας να συμφωνήσουμε είναι πιο υψηλό από αυτό που μπορούμε να επιτρέψουμε», προειδοποίησε. «Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα είναι καταστροφικές».

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών θα διαρκέσει δύο ημέρες και πραγματοποιείται στο Μπαλί, μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 η οποία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αρχικά οι συζητήσεις ήταν προγραμματισμένο να αφορούν τον καλύτερο τρόπο επιστροφής στην ανάπτυξη μετά την πανδημία covid-19, αλλά οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, βρέθηκαν τελικά στην κορυφή της ατζέντας.