ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Η Ρωσία θα ανοίξει και πάλι τις κάνουλες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Reuters: Η Ρωσία θα ανοίξει και πάλι τις κάνουλες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
AP Photo Pavlo Palamarchuk, File (φωτογραφία αρχείου)

Oι ρωσικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 αναμένεται να επανεκκινήσουν την Πέμπτη μετά το πέρας της προγραμματισμένης συντήρησης, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. 

Οι πηγές τόνισαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την Πέμπτη αλλά οι ροές θα είναι χαμηλότερες από τη μέγιστη μεταφορική ικανότητα των 160 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου την ημέρα.

Η Gazprom περιόρισε τις ροές κατά 40% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη την καθυστέρηση στην παραλαβή τουρμπίνας που επισκεύασε η Siemens στον Καναδά.

«Η Gazprom θα επιστρέψει στα επίπεδα που είδαμε πριν τις 11 Ιουλίου» σημείωσε μία από τις πηγές.

O αγωγός, ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 30% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε στις 11 Ιουλίου να μεταφέρει αέριο για δέκα ημέρες για την ετήσια συντήρησή του.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα όμως, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream, θα ξαναρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη συντήρησή του. "Εργαζόμαστε με το σενάριο ότι δεν θα επιστρέψει (ο αγωγός) σε λειτουργία", τόνισε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.

Μετά το δημοσιεύμα του Reuters η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) μειώθηκε στα 154 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Αέριο με το δελτίο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει στόχους μειωμένης κατανάλωσης φυσικού στις χώρες της ΕΕ, οι οποίοι θα μπορούσαν να καταστούν δεσμευτικοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες θα δημοσιεύσουν αύριο, Τετάρτη, το σχέδιο για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στους 27, με φόντο ενδεχόμενη περαιτέρω περικοπή των ροών από τη Ρωσία την ώρα που η ΕΕ επιχειρεί να γεμίσει το χειμερινά της αποθέματα.

Το ανανεωμένο προσχέδιο της Κομισιόν θα προτείνει, σύμφωνα με το Reuters έναν εθελοντικό στόχο χαμηλότερης κατανάλωσης φυσικού αερίου για κάθε χώρα της ΕΕ, τους επόμενους οκτώ μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο του 2023.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι η Επιτροπή θα μπορεί να καταστήσει το στόχο αυτό νομικά δεσμευτικό για τις χώρες, στην περίπτωση που επιδεινωθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο ή εάν δύο χώρες ζητήσουν από την ΕΕ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην παροχή του.

Για να υιοθετηθεί η πρόταση θα πρέπει να την εγκρίνουν ομόφωνα οι χώρες της ΕΕ.

Ο ακριβής αριθμός για τον στόχο μείωσης δεν προσδιορίζεται στο προσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει ξανά πριν από τη δημοσίευσή του.

Ο στόχος πάντως θα προτείνει μία μείωση της χρήσης φυσικού αερίου βάσει του μέσου όρου της χρήσης που έκανε κάθε χώρα την περίοδο 2016-2021.