ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Crash test» σήμερα για τα ιταλικά ομόλογα - Πως επηρεάζονται τα ελληνικά

«Crash test» σήμερα για τα ιταλικά ομόλογα - Πως επηρεάζονται τα ελληνικά
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά παρελθόν, μετά από ενάμιση χρόνο στην εξουσία και στην πιο δύσκολη ίσως συγκυρία, για τη χώρα και την Ευρώπη
AP

Στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είναι στραμμένη σήμερα η προσοχή των επενδυτών με κάποιους να προεξοφλούν πως λόγω των δυσμενών πολιτικών εξελίξεων θα ξεπεράσουν τις αποδόσεις ακόμη και των ελληνικών.

Χθες η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου έκλεισε στο 3,3% και του πενταετούς ιταλικού ομολόγου ήταν στο 2,5%. Αντίστοιχα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε στο 3,45% και του πενταετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 2,68%.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά παρελθόν, μετά από ενάμιση χρόνο στην εξουσία και στην πιο δύσκολη ίσως συγκυρία, για τη χώρα και την Ευρώπη. Το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γερουσία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μπορεί να θεωρηθεί ως η χαριστική βολή, καθώς ήταν αναμφίβολα ταπεινωτικό για τον Ντράγκι: Μόλις 95 ψήφοι υπέρ (και 38 κατά) σε σύνολο 321 γερουσιαστών. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η απόφαση τριών εκ των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού – Κίνημα Πέντε Αστέρων, Λίγκα του Βορρά και Φόρτσα Ιτάλια – να μην τον στηρίξουν επισήμως και να απέχουν από τη σχετική διαδικασία, παρά την «ανταρσία» αρκετών στελεχών τους. Μια απόφαση που ήρθε να αποδείξει ότι τα αίτια της ρήξης είναι πολύ βαθύτερα και δεν έπαψαν στιγμή να υπάρχουν στους 18 μήνες της συγκυβέρνησης.

Το «μοιραίο» μένει να επιβεβαιωθεί από όσα θα ακολουθήσουν – πιθανώς σήμερα, καθώς ο Ντράγκι αποφάσισε να μη μεταβεί χθες βράδυ στο Κυρηνάλιο για να συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Χωρίς να αποκλείεται οι εξελίξεις να λάβουν τον χαρακτήρα πολιτικού δράματος, σαν αυτά που η Ιταλία μας έχει συνηθίσει – και χωρίς να είναι γνωστό εάν θα διεξαχθεί η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης και στην Κάτω Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτροπές και εκκλήσεις που είχαν προηγηθεί, όπως και οι ύμνοι προς το πρόσωπο του πρώην διοικητή της ΕΚΤ από πολλούς πολιτικούς ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους σε Ιταλία και Ευρώπη, καθώς και από πλειάδα αναλυτών στα ΜΜΕ, φάνηκε πως έπεσαν στο κενό και δεν άλλαξαν τη γνώμη κανενός εκ των πρωταγωνιστών. Έτσι, η Ιταλία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, σε μια στιγμή που ανατιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και στις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του νέου εργαλείου νομισματικής πολιτικής που φέρεται πως θα αποκαλείται Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Mechanism -TPM).

Ο νέος μηχανισμός αποσκοπεί στον περιορισμό των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων αυξάνει και τον κίνδυνο κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών, δηλαδή της διεύρυνσης των spreads των κρατικών ομολόγων ορισμένων χωρών, κυρίως του Νότου, έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς.