ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 72% η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα - Δυσκολεύει η απόκτηση κατοικίας

Για να αγοράσει ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό μια κατοικία 100 τ.μ. θα πρέπει να διαθέσει τα εισοδήμα
Για να αγοράσει ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό μια κατοικία 100 τ.μ. θα πρέπει να διαθέσει τα εισοδήματα 13 ετών, με βάση τα στοιχεία του 2020.
INTIME

Η αναζήτηση και η απόκτηση στέγης αποτελούν μια δύσκολη και ακριβή υπόθεση για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Έκθεση του ΟΟΣΑ («Housing Taxation in OECD Countries») δείχνει ότι αν και στην Ελλάδα, καταγράφεται υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (72%), η αύξηση στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων τα τελευταία χρόνια κάνει όλο και λιγότερο προσιτή την απόκτηση κατοικίας, ιδιαίτερα για τους νεότερους.

Για να αγοράσει ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό μια κατοικία 100 τ.μ. θα πρέπει να διαθέσει τα εισοδήματα 13 ετών, με βάση τα στοιχεία του 2020. Στο μέτωπο της φορολογίας, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ στους φόρους που επιβάλλει στην ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα, το 7% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από φόρους στα ακίνητα με βάση τα στοιχεία του 2020, ενώ το ποσοστό αυτό περιορίζεται μετά τις νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που ισχύουν από το φετινό έτος.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ:

  • Η αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. το 2020 αντιστοιχούσε στα εισοδήματα 13 ετών ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού έναντι περίπου 11 ετών το 2000, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην έκτη υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά τη Νέα Ζηλανδία, την Κορέα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστραλία.
  • Οι πραγματικές τιμές των ακινήτων, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, αυξήθηκαν περίπου 10% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.
  • Αν και στην 20ετία 2000-2020 οι πραγματικές τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση την Ιαπωνία, η αγορά κατοικιών έχει γίνει πολύ δύσκολη για τους Ελληνες, οι οποίοι ειδικά στη δεκαετία των μνημονίων είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και τους φόρους να αυξάνονται.
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα απόκτησης κατοικίας εντοπίζεται στους νέους μέχρι 34 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των Ελλήνων αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν δικό τους σπίτι, χωρίς να έχουν κληρονομήσει ή έχει περάσει στα χέρια τους ακίνητο με γονική παροχή ή δωρεά, είναι μόλις 13%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Η απόκτηση κατοικίας παραμένει μια σταθερή και σίγουρη επένδυση για τους Ελληνες, με το ποσοστό των ιδιοκτητών κύριας κατοικίας να φθάνει το 72%.
  • Το 92% της περιουσίας που μεταβιβάζουν οι Ελληνες αφορά ακίνητα και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στην Ολλανδία (19%).
  • Η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα στην Ελλάδα.