ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές οφειλές: Παραγραφή χρεών στη δεκαετία και ρύθμιση σε 24 δόσεις

Παραγραφή χρεών στη δεκαετία και 24 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές θα προβλέπει το υπό κατάρτιση νο
Παραγραφή χρεών στη δεκαετία και 24 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές θα προβλέπει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
INTIME

Παραγραφή χρεών στη δεκαετία και 24 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές θα προβλέπει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Αυγούστου, προκειμένου τον επόμενο μήνα να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν την υιοθέτηση ίδιου καθεστώτος ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών με αυτό που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην Εφορία, με την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 δόσεις που είναι σήμερα να διαμορφώνεται σε 24, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάνει και τις 48 και την παραγραφή οφειλών προς τοΚέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλώνεφόσον έχει παρέλθει 10ετία και όχι 20ετία που ισχύει σήμερα.

Οι δύο βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα προβλέπουν τα εξής:

Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης. Μέχρι σήμερα οι οφειλέτες στον e-ΕΦΚΑ είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές σε έως 12 δόσεις. Με τη διάταξη που προωθείται οι δόσεις θα διπλασιαστούν σε 24, εφαρμόζοντας το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις οφειλές στην Εφορία.

Εκτός από τις 24 δόσεις θα προβλέπονται και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία η επιτόπιο έλεγχο. Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία θα δώσει ανάσα σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ με «φρέσκα» χρέη.

Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Αυτό ισχύει για να έχουν κίνητρο οι οφειλέτες να πληρώνουν το χρέος σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό δόσεων.

Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει:

α) 96.837 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο τέλος Ιουνίου 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης, και

β) περίπου 90.000 οι οποίοι έχασαν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Νέα διάταξη θα ρυθμίζει οριζόντια και αναδρομικά το ζήτημα της παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών στη δεκαετία. Μελετάται στην παραγραφή να εντάσσονται οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει δεκαετία πριν από τη βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η νέα ρύθμιση θα αφορά την περίοδο 2006 - 2012.