ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια, κίνδυνος φτώχειας και έκρηξη οφειλών στο δημόσιο - Εφιάλτης στον δρόμο για τον χειμώνα

Ακρίβεια, κίνδυνος φτώχειας και έκρηξη οφειλών στο δημόσιο
Ακρίβεια, κίνδυνος φτώχειας και έκρηξη οφειλών στο δημόσιο
Intimenews

Ο κίνδυνος της φτώχειας ήρθε για να μείνει και μας γυρίζει πίσω στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τουλάχιστον εφιαλτικά

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως το ποσοστό των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας το 2021 ανέβηκε στο 28,3% από 27,4 που ήταν το 2020.

Τέσσερις στους 10 δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειό τους, ενώ 1 στους 2 δυσκολεύεται να καλύψει έκτακτες αναγκαίες δαπάνες ή να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές.

Οι δύο στους 10 δεν μπορούσαν να έχουν θέρμανση ή επαρκή ψύξη σε μια χρονιά που ακόμα δεν υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία ή ενεργειακή κρίση.

Το 2021 η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κόστιζε 132,1 ευρώ η μεγαβατώρα. Φέτος έχει ανέβει στο 259,3 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή η τιμή της βενζίνης εκτοξεύτηκε φέτος στα 2,420 ευρώ όταν πέρσι ήταν στα 1,620 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας από 17,7% το 2020 σε 19,6% το 2021.

Μάλιστα, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (32%).

Το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας υπολογίζεται σε 13,6% επί του συνόλου του πληθυσμού αυτής της ομάδας ηλικιών, εμφανίζοντας αύξηση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020. Το ποσοστό για τους άνδρες ανέρχεται σε 12,5% και για τις γυναίκες σε 14,6%.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν πριν ακόμα δούμε τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου οι οποίες αναμένεται να πλήξουν σφόδρα τις οικογένειες και τα νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, νέους «φουσκωμένους» τιμοκαταλόγους ετοιμάζουν τα σούπερ μάρκετ με αυξήσεις σε απορρυπαντικά και καλλυντικά που θα φθάνουν έως 30% και στα γαλακτοκομικά που θα φτάνουν από 5% έως 7%, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Να σημειωθεί ότι πριν ακόμα μπούμε στον χειμώνα έχει δημιουργηθεί μια νέα στρατιά φορολογουμένων οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και βεβαίως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν τα 4,037 δις. ευρώ ενώ τα 3,73 δισ. ευρώ αφορούν μη καταβολή φόρων. Πρακτικά μιλάμε για νέα στρατιά οφειλετών που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες να αντεπεξέλθει.

Σχετικές ειδήσεις