ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αλλαγές έρχονται στα επιτόκια στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων

Ποιες αλλαγές έρχονται στα επιτόκια στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων
Pixabay

Μέσα στις επόμενες 50 ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει για δεύτερη φορά τα επιτόκια της, ενώ διατυπώνονται ήδη εκτιμήσεις πως τα επιτόκια του ευρώ μπορεί να αυξηθούν έως και κατά 150 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. Αυτή η εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις σε όλα τα δάνεια και ειδικά σε αυτά με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Στα υφιστάμενα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου οι δόσεις θα αυξηθούν, ανάλογα με τους όρους της σύμβασής τους. Το ετησιοποιημένο τελικό κόστος τους είναι συνδεδεμένο με τα διατραπεζικά επιτόκια Euribor, που βρίσκονται ήδη από τον περασμένο Απρίλιο σε ανοδική τροχιά. Απλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν μεταβολές στις δόσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων, καθώς οι εν λόγω δείκτες βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος. Πλέον όμως το Euribor 3 μηνών διαμορφώνεται πάνω από το 0,20%.

Έτσι, ανά 100.000 ευρώ δανείου υπολειπόμενης διάρκειας 20 ετών η δόση του Αυγούστου θα κινηθεί μεταξύ 567 και 580 ευρώ από 555 ευρώ έναν μήνα νωρίτερα (αύξηση 12-25 ευρώ), ανάλογα με όσα προβλέπει η εκάστοτε δανειακή σύμβαση. Για κάθε δε αύξηση του Εuribor από εδώ και στο εξής κατά 50 μονάδες βάσης, η μηνιαία δόση θα αναπροσαρμόζεται κατά 25 ευρώ.

Ως προς τα νέα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, για αλλαγές στην επιτοκιακή τους πολιτική, που θα αφορά τόσο τα σταθερά όσο και τα κυμαινόμενα επιτόκια. Με τα σημερινά δεδομένα στις αγορές, το κόστος ενός στεγαστικού δανείου για τις τράπεζες διαμορφώνεται στο 3,2% Ως εκ τούτου τα σταθερά επιτόκια δεν μπορούν να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Στην καταναλωτική πίστη οι ενυπόθηκες χορηγήσεις, τα επιτόκια των οποίων είναι συνδεδεμένα κατά βάση με τους δείκτες Euribor, θα επηρεαστούν άμεσα, ενώ στα δάνεια με επιτόκια που ορίζονται από την τράπεζα και στις πιστωτικές κάρτες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτή τη φάση. Τα ίδια ισχύουν και για τις νέες χορηγήσεις.

Στην επιχειρηματική πίστη η πλειονότητα των δανείων έχουν χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε διοικητικά καθοριζόμενο από την τράπεζα ή συνδεδεμένο με κάποιον από τους δείκτες Euribor. Στη δεύτερη περίπτωση οι αυξήσεις στο τελικό κόστος θα εφαρμοστούν αυτόματα, ενώ στα υπόλοιπα προγράμματα δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση μέχρι ο ίδιος ο πιστωτής αλλάξει τα επιτόκια.

Τέλος, μπορεί οι χορηγήσεις νέων επιχειρηματικών δανείων να διαμορφώθηκαν στο ποσό-ρεκόρ των 4,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022, αλλά η πιστωτική επέκταση δεν συμβαδίζει με παράλληλη διεύρυνση των αξιόχρεων επιχειρήσεων. Η πλειονότητα –υπολογίζεται στο 80%– παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος και οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν ξεπερνούν τις περίπου 50.000.