ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 203 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη για την επάρκεια φυσικού αερίου
AP Photo/Gregorio Borgia

Στα 203 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Η άνοδος της τιμής σχετίζεται με τη δήλωση πως ο εξοπλισμός του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream έχει δυσλειτουργίες που απαιτούν επείγουσες επισκευές. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια επισκευή, την οποία η Ρωσία έχει ελάχιστη δυνατότητα να βοηθήσει.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η παράδοση μίας τουρμπίνας για τον αγωγό στη Γερμανία από τον Καναδά μετά τη συντήρηση δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με το συμβόλαιο, δήλωσε στέλεχος της Gazprom την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας μια εμβάθυνση της διαμάχης στην οποία η Ρωσία επικαλέστηκε τα προβλήματα της τουρμπίνας ως λόγο για διακοπή της παροχής αερίου μέσω του Nord Stream.

Στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν κάνει ήδη λόγο για πολιτικοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και μένει τώρα να φανεί πόσο μακριά θα πάει η κόντρα και με τι αντίκτυπο. Η Γερμανία εξαρτάται από τη Ρωσία για άνω του 30% των προμηθειών φυσικού αερίου και ήδη στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αρχίσει συζητήσεις, ακόμη και προετοιμασίες, για επιβολή ακόμη και δελτίου για την ενέργεια τον χειμώνα.

Κάτι τέτοιο θα έπληττε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας την ευρωζώνη ακόμη και σε ύφεση. Μεγάλοι χαμένοι είναι ήδη τα νοικοκυριά που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το ράλι της ενέργειας έχει οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, από καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τρόφιμα.