ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εχθρικές περιουσίες, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις των Μαρινόπουλων και το μητρώο των startups

Οι εχθρικές περιουσίες, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις των Μαρινόπουλων και το μητρώο των startups

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι συγχωνεύσεις των Μαρινόπουλων

Σε δύο διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών με έδρα το Λουξεμβούργο, με ελληνικές εταιρείες, προχώρησαν μέλη της οικογένειας Μαρινοπούλου. Σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν χθες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η πρώτη διασυνοριακή συγχώνευση αφορά στην ΣΙΓΜΑΜΙ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία συγχωνεύθηκε με την λουξεμβουργιανή ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Yamaran S.à r.l., με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη. Η δεύτερη διασυνοριακή συγχώνευση αφορά στην ΨΥΧΗ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία συγχωνεύθηκε με την λουξεμβουργιανή ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Psyche S.a r.l., ξανά με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη. Τόσο η Yamaran όσο και η Psyche διακρατούν δύο ομολογιακά δάνεια που μετά τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, το 2016, έχουν πλέον ως εκδότη τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη. Αυτά τα ομολογιακά δάνεια είναι συνολικού ύψους 1,6 εκατ. ευρώ έκαστο (σύνολο 3,2 εκατ. ευρώ) και λήγουν το 2032. Μέσα σε εκείνο το έτος ( δηλαδή σε δέκα χρόνια από σήμερα), οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη θα πρέπει να αποπληρώσουν το 75% των εν λόγω ομολογιακών δανείων.

Οι εχθρικές περιουσίες

Στην εκμίσθωση πλήθους αγροτικών κτημάτων Μεσεγγυημένων Εχθρικών Περιουσιών προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών το τελευταίο διάστημα. Τι είναι οι εχθρικές περιουσίες; Είναι περιουσίες υπηκόων κρατών που ήταν εχθροί της Ελλάδος στον πόλεμο του 1940. Για αυτές ο α.ν. 2636/1940 προέβλεπε πως «αι εν Ελλάδι εχθρικαί περιουσίαι τίθενται υπό μεσεγγύησιν από της θέσεως εν εφαρμογή του παρόντος νόμου, απαγορεύεται δε και είναι άκυρος πάσα διάθεσις των περιουσιών τούτων παρά του εχθρικού δικαιούχου ή παρά τας διατάξεις του παρόντος νόμου». Αν και έχουν περάσει 82 χρόνια από τότε , οι περιουσίες αυτές δεν έχουν αποδοθεί στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, παρά το ότι η Ελλάδα έχει εδώ και δεκαετίες αποκαταστήσει τις σχέσεις με κράτη όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Αλβανία. Και αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τα προβλεπόμενα από το ακροτελεύτιο άρθρο του α.ν. 2636/1940 (βασιλικά) διατάγματα για την λήξη της εφαρμογής του. Έτσι, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τα εν λόγω κτήματα και ακίνητα, χωρίς να αναζητείται μια μόνιμη διευθέτηση με τους ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών και τους κληρονόμους τους.

Το Μητρώο των startups

Μπορεί κάποιοι να θυμούνται το Found.ation Spark, το πρόγραμμα που έτρεξε προ διετίας και απευθυνόταν σε νεοφυείς ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Στόχος του προγράμματος ήταν να λειτουργήσει ουσιαστικά ως επιταχυντής και να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο στάδιο που βρίσκονται οι startups όταν αποφοιτούν από προγράμματα επώασης στη χώρα μας και σε αυτό που πρέπει να φτάσουν ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από επενδυτές. Ο πρώτος κύκλος του Found.ation Spark υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, μέσω εργαλείων τηλεδιάσκεψης, και είχε την υποστήριξη της Oracle και της PricewaterhouseCoopers. Γιατί αναφερόμαστε στο Found.ation Spark; Διότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης ανέθεσε στον Νεόφυτο Κολοκοτρώνη, τον υπεύθυνο προγραμμάτων καινοτομίας του Found.ation Spark, να αξιολογεί τις αιτήσεις των startups που θα εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα στο εν λόγω Μητρώο, που είναι το επίσημο μητρώο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έχουν εγγραφεί 620 startups.

Τα συμπεράσματα του SSM

Αδυναμίες που απορρέουν τόσο από το νέο επιτοκιακό περιβάλλον, όσο και από τον τρόπο με τον οποίο κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης αποτιμούν συγκεκριμένες εξασφαλίσεις στα βιβλία τους, διαπίστωσε ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, ο γνωστός SSM. Αρχικά ο SSM εξέτασε το κατά πόσο οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ είναι προετοιμασμένες για τους πιστωτικούς κινδύνους που θα προκληθούν από τις αυξήσεις επιτοκίων. Το συμπέρασμα του επόπτη ήταν σαφές: καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι τράπεζες γίνονται όλο και πιο ευαίσθητες στον επιτοκιακό κίνδυνο και ως εκ τούτου ορισμένα ανοίγματα τραπεζικών χαρτοφυλακίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζημίες. Παράλληλα, ο SSM εξέτασε το πως οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ αποτιμούν τα ενέχυρα που σχετίζονται με εμπορικά ακίνητα. Σε γενικές γραμμές διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ευπάθειες, πάρα ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.