ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα μέσα Οκτωβρίου η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος

Στα μέσα Οκτωβρίου η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος
AP

Η αξιολόγηση της Ελλάδας από την ΕΕ θα συνεχιστεί και θα πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες, όπως και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη που βρέθηκαν σε Μνημόνια, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Έτσι, προς τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση με επίκεντρο τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το προηγούμενο καθεστώς εποπτείας και ο στόχος είναι η θετική απόφαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο για τη δόση που εκκρεμεί, ύψους 740 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προσώρας το βλέμμα στη δημοσιονομική εικόνα προκειμένου να σταθμίσει τις αντοχές της οικονομίας για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης για ρεύμα και καύσιμα, όπως επίσης και το μείγμα για το πακέτο της ΔΕΘ. Τον Σεπτέμβριο εξάλλου αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού περί τα 2 δισ. ευρώ και στη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου.

Κεντρικός άξονας της προσεχούς αξιολόγησης των θεσμών, τον Οκτώβριο, αναμένεται να είναι ο προϋπολογισμός του 2023. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1% το 2023, από πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εφέτος. Παράλληλα, θα πρέπει να κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ανακτηθούν κρατικές εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα με τις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback, πρόοδος ως προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έναρξη διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, η εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας (Ν. Κατσέλη), μία σειρά αποκρατικοποιήσεων, για το Κτηματολόγιο, το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα πρέπει να αναρτηθεί και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, να εγκριθεί η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις κ.λπ..