ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορές: Ξεμυτίζουν πάλι οι «αρκούδες» - Στο ραντάρ των επενδυτών η Fed

Οικονομία
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο

Οι πωλητές επανήλθαν στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Στην παρούσα συγκυρία τα φώτα είναι στραμμένα στη FED, με αρκετούς αξιωματούχους της να προειδοποιούν πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.

Σημειώνεται πως η Wall Street είχε καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι από τα χαμηλά της στα μέσα του Ιουνίου, αντλώντας ώθηση από τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και η Fed θα μπορέσει έτσι να επιβραδύνει τη σύσφιξη της πολιτικής της, προχωρώντας το επόμενο διάστημα με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Το επενδυτικό κλίμα ωστόσο επιδεινώθηκε εσχάτως λόγω των εκτιμήσεων πως τελικά η Fed δεν έχει περιθώρια να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που θα έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, έναντι προσδοκιών για την κορύφωση του πληθωρισμού αλλά και κλιμακούμενες ανησυχίες για οικονομική ύφεση. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος την δημοσκόπηση προέβλεψαν μία αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα, με την πρόβλεψή τους να είναι ίδια με αυτή που είχε καταγραφεί στην τελευταία δημοσκόπηση, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 2,75%-3%. Οι 18 από τους 94 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στις αμερικανικές μετοχές και μένει να αποδειχθεί αν το bear market ράλι έφτασε στο τέλος του.

Πάντως η Goldman Sachs, προβλέπει πως ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο, S&P 500 εν μέσω ύφεσης και πληθωρισμού θα υποχωρήσει στις 3.150 μονάδες ή περίπου -25% από τα τρέχοντα επίπεδα και γι’ αυτό το λόγο προτρέπει τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από ανοδικές αναλαμπές.

«Οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν μια επιστροφή σε μια πορεία μέτριας αλλά θετικής αύξησης του ΑΕΠ, παράλληλα με χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια - ιδανικό περιβάλλον για την υπεραπόδοση των μετοχών ανάπτυξης» ανέφερε ο αμερικανικός οίκος, τονίζοντας, ωστόσο πως υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα.

O στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Sebastian Raedler αναμένεο πως το ράλις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα σταματήσει, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «σημαντικές» προκλήσεις. Ο στόχος του για το τέλος του έτους για τον Stoxx 600, που είναι 390, είναι από τους πιο απαισιόδοξους, έχοντας μειωθεί κατά περίπου 9% τον τελευταίο μήνα.

Από την πλευρά του, οικονομολόγος της Citigroup εκτίμησε πως ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη Βρετανία αναμένεται να φθάσει το 18% - εννιά φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας - στις αρχές του 2023, αυξάνοντας για άλλη μια φορά την πρόβλεψή του υπό το φως της πιο πρόσφατης εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας. «Το θέμα είναι τώρα ποια πολιτική μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην πραγματική οικονομία», ανέφερε ο Μπέντζαμιν Ναμπάρο σε ένα σημείωμα προς πελάτες της τράπεζας. Η πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ήταν για τελευταία φορά πάνω από το 18% το 1976.