ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 315 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου

Στα 315 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή α
Στα 315 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στα 315 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 8%.

Ανοδικά κινούνται για ακόμη μια ημέρα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom θα διακόψει τελείως τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 το τριήμερο από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο του ενεργειακού θρίλερ που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πρόκειται για υπερδεκαπλάσιες τιμές από αυτές που ίσχυαν τα προηγούμενα έτη στη Γηραιά Ηπειρο.

Αυτή τη φορά πρόκειται για μη προγραμματισμένη διαδικασία συντήρησης του αγωγού, ο οποίος ήδη λειτουργεί εδώ και εβδομάδες με περιορισμένες ροές που έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο 20%. Για τη νέα διακοπή η Gazprom επικαλέστηκε την ανάγκη συντήρησης στο μοναδικό συμπιεστή του αγωγού που έχει απομείνει σε λειτουργία.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη απέναντι στα πιο δυσμενή σενάρια. Συγκεκριμένα, η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα είναι έτοιμη να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιάζεται η διαθέσιμη αποθηκευτική δυνατότητα του σταθμού, ενώ για τους επόμενους 12 μήνες διπλασιάζεται η παραγωγή ρεύματος από τον λιγνίτη και τίθεται σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος «Πτολεμαΐδα 5».

Ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων στήριξης, που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ανοίγει και το κεφάλαιο «θερμοστάτης» με κύριο χαρακτηριστικό την παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ηδη ανακοινώθηκε ότι στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι το σύνολο των επιλαχόντων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού και στο πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών.