ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

Διυλιστήριο πετρελαίου

Αυτή είναι η απάντηση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων χωρών του κόσμου για τη ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Πλαφόν επιβάλλεται στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, όπως αποφάσισαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Το αρχικό ανώτατο όριο τιμών θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα έπειτα από διάφορους τεχνικούς ελέγχους, ενώ προβλέπεται να επαναξιολογείται αναλόγως των συνθηκών.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να ορίσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ο συνασπισμός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί εάν είναι απαραίτητο» προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι χώρες της G7 επιβεβαίωσαν επίσης ότι, εκτός από τους περιορισμούς στο πετρέλαιο, θα αναπτύξουν μηχανισμούς που θα επιτρέψουν στις ευάλωτες χώρες να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις ενεργειακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «προσωπική προτεραιότητα» για τον ίδιο, λέγοντας: «Θα περιορίσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του από τις εξαγωγές πετρελαίου, απαγορεύοντας υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η παροχή χρηματοδότησης, σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από ένα συμφωνημένο ανώτατο όριο τιμών».