ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ: Δεν πήρε καμία απόφαση για την ενεργειακή κρίση

Βρυξέλλες

Το μπαλάκι σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν πέταξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που δεν πήραν καμία απόφαση σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Χωρίς συγκεκριμένη απόφαση ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι και παρέπεμψαν τις όποιες αποφάσεις σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε» ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου της Τσεχίας, χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης για αυτό το εξάμηνο.

«Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ασκούν πίεση στον πληθωρισμό και την οικονομία της ΕΕ» σημείωσε ο ίδιος.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε από την πλευρά της «σήμερα οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, δίχνοντας ισχυρή πολιτική βούληση. Η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί γρήγορα με το Συμβούλιο της ΕΕ ώστε να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η Προεδρία άκουγε πολύ προσεκτικά τα κράτη μέλη. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στην αίθουσα για την ουσιαστική συμβολή».