ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις - Σταϊκούρας: Πάνω από 6% η αύξηση κύριων συντάξεων το 2023

Συντάξεις - Σταϊκούρας: Πάνω από 6% η αύξηση κύριων συντάξεων το 2023
Αυξήσεις στα εισοδήματά τους θα δουν πάνω από 2,5 εκατ. πολίτες.
Intime / Φωτογραφία αρχείου

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Αυξήσεις στα εισοδήματά τους θα δουν πάνω από 2,5 εκατ. πολίτες. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς εντάσσονται πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από το νέο έτος σε ποσοστό που υπολογίζεται να υπερβεί το 6%. Αντίστοιχα, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα χρειάζεται πλέον να καταβάλουν την ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Υπαλλήλων, ενώ θα υπάρξει και αναμόρφωση του μισθολογίου τους.

Δημόσιοι Υπάλληλοι

1. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καλύπτει 500.000 εργαζόμενους.

2. Κατάργηση ειδικής εισφοράς για το Ταμείο Πρόνοιας Υπαλλήλων. Καλύπτει 600.000 εργαζόμενους.

3. Μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας, επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων, νυχτερινή αποζημίωση, ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

4. Αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1/1/2023. Αύξηση βασικού μισθού, επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, επιδόματος θέσης ευθύνης. Μεσοσταθμική αύξηση 10%.

5. Αναμόρφωση μισθολογίου Δημοσίων Υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και έχουν θέση ευθύνης από 1/1/2024. Καλύπτει 600.000.

Συνταξιούχοι

1. Εφάπαξ ενίσχυση σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

2. Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

3. Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Αφορά 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Υπολογίζεται να υπερβεί το 6%.