ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι και οι μεγάλοι χαμένοι - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι και οι μεγάλοι χαμένοι - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Επιταγή ακρίβειας: Με... αιχμή του δόρατος την επιταγή ακρίβειας, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού της ΔΕΘ.

Η επιταγή ακρίβειας είναι προ των πυλών με τον κυβερνητικό σχεδιασμό να προχωρά για το πότε θα χορηγηθεί το βοήθημα των 250 ευρώ.

Η ενίσχυση θα δοθεί εφάπαξ σε ευάλωτα νοικοκυριά, με προτεραιότητα σε συνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η καταβολή αναμένεται να γίνει τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις.

Δικαιούχοι είναι:

-1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),

35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, - 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,

-172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,

-800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,

-100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

Περισσότεροι οι δικαιούχοι

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με την περσινή δράση, θα υπάρξουν περισσότεροι δικαιούχοι.

Συγκριμένα, οι συνταξιούχοι έως 800 ευρώ, που δεν είχαν ενισχυθεί ούτε πέρσι τα Χριστούγεννα ούτε φέτος το Πάσχα (ο εισοδηματικός πήχης ήταν στα 7.200 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα), συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων.

Το νέο εισοδηματικό όριο (9.600 ευρώ) θα υπολογιστεί με βάση όχι μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις αλλά από κάθε άλλη πηγή.

Έτσι, συνταξιούχος που έχει εισοδήματα μόνο από συντάξεις και λαμβάνει κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ θα είναι δικαιούχος της εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Οι δικαιούχοι αυτή τη φορά υπολογίζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο έναντι 630.000 τις προηγούμενες φορές.

Ο δεύτερος «κόφτης», που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, είναι το περιουσιακό κριτήριο. Πέρυσι το όριο της αξίας της περιουσίας δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Πώς θα καταβληθεί η ενίσχυση

α. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

β. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος:

(βα) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων.

(ββ) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση πενήντα (50) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

γ. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που αναγράφεται.

Μακροχρόνια άνεργοι

Η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ θα χορηγηθεί σε μακροχρόνια ανέργους μέσα στον Δεκέμβριο. Η οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων αφορά όσους έχουν εξαντλήσει την 12μηνη επιδότηση τους.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Επίσης, δεν υπολογίζεται στα ισχύοντα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Υπάρχουν ωστόσο και τα... ψιλά γράμματα που αφήνουν αρκετό κόσμο εκτός των έκτακτων επιδομάτων.

Σε ό,τι αφορά την επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους ΕΦΚΑ, τα 250 ευρώ εφάπαξ θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε όσους η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα καθαρά.

Ωστόσο κριτήριο θα αποτελούν το φορολογητέο ατομικό εισόδημα (9.600 ευρώ) δηλαδή κάποιοι χάνουν το επίδομα λόγω τεκμηρίων και το οικογενειακό εισόδημα που είχαν το 2021 (19.200 ευρώ). Συνεπώς οικογένειες όπου ο/η σύζυγος έχει υψηλότερο εισόδημα ή σύνταξη από τον άμεσα δικαιούχο, χάνουν πλήρως το επίδομα.

Σχετικά με τουςμακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν επίσης επίδομα 250 ευρώ αν και εφόσον δεν υπερβαίνουν τους 24 μήνες μακροχρόνιας ανεργίας.

Τέλος για τους δικαιούχους επιδόματος τέκνων (Α21) ή ΚΕΑ, ανασφάλιστους συνταξιούχους και ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ, οι καταβολές επιπλέον δόσης τακτικής επιδότησης, προσαύξησης θα γίνει στους ενεργούς δικαιούχους επιδότησης Νοεμβρίου. Χάνουν πλήρως όμως το επίδομα τον Δεκέμβριο αν κόπηκε ή θα διακοπεί νωρίτερα η επιδότησή τους.