ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργήσει ο κρατικός «Τειρεσίας»

Πώς θα λειτουργήσει ο κρατικός «Τειρεσίας»
INTIME

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και του μητρώου πιστώσεων κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και, όπως προβλέπει, θα περιλαμβάνει αφενός όλες τις οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και αφετέρου όλες τις οφειλές προς τις τράπεζες ή άλλους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως εταιρείες factoring, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ιδρύματα πληρωμών ή μικροχρηματοδοτήσεων κ.ά.

Η Αρχή θα συγκεντρώνει στοιχεία από τους φορείς του δημόσιου τομέα και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, όπως αναφέρει το σχέδιο, «υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την πρόσβαση ή και να παρέχουν προς την Αρχή έγκαιρα και με ακρίβεια και να επικαιροποιούν ανά μήνα όλα τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς, περιλαμβανομένων των πληροφοριών ταυτοποίησης και των γενικών πληροφοριών που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 24 μηνών». Η διασύνδεση θα γίνει εντός 12 μηνών από την πρόσκληση που θα απευθύνει η Αρχή, όταν αυτή συσταθεί.

Η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα παράγει ένα σύστημα αξιολόγησης με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και θα μπορεί να ανταλλάσσει την αξιολόγηση αυτή με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να μεταβιβάζει έπειτα από αίτημα και έναντι χρέωσης την πιστοληπτική αξιολόγηση (scoring) που έχει δημιουργήσει σε ιδιωτικούς φορείς. Η μεταβίβαση δεν θα αφορά τα στοιχεία της οικονομικής συμπεριφοράς του φυσικού ή του νομικού προσώπου, δηλαδή τις οφειλές τους, αλλά μόνο την πιστοληπτική αξιολόγησή του, αφού ρητά προβλέπει το σχέδιο νόμου ότι «η επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς

Σε ό,τι αφορά το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων στόχος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι «η ενίσχυση της χρηματοδότησης από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της πραγματικής οικονομίας και η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μέσω της βελτίωσης της παρεχόμενης πληροφόρησης». Για τον σκοπό αυτό το μητρώο θα εκδίδει πιστωτική έκθεση που θα περιλαμβάνει τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς του οφειλέτη.