ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό επίπεδο 13 μηνών τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας τον Αύγουστο

Σε χαμηλό επίπεδο 13 μηνών τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας τον Αύγουστο
AP

Τα έσοδα της Ρωσίας συρρικνώθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν αναγκάσει το Κρεμλίνο να πουλάει πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές και να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η άρνηση ορισμένων παραδοσιακών πελατών στην Ευρώπη να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, γράφει το Bloomberg, έστρεψε τη Μόσχα σε πωλήσεις με μεγάλη έκπτωση στις ασιατικές αγορές, στερώντας της το όφελος των υψηλότερων τιμών. Κι ενώ τον Αύγουστο οι τιμές spot του φυσικού αερίου χτύπησαν ρεκόρ στην Ευρώπη, το μερίδιό του, που είναι μικρότερο στον ρωσικό προϋπολογισμό, δεν στάθηκε ικανό να αντισταθμίσει πλήρως τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η κρατική Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, επικαλούμενη λειτουργικά προβλήματα που προκαλούν οι κυρώσεις. Τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που ξεπερνούν το ένα τρίτο του ρωσικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν στα 671,9 δισ. ρούβλια (11,1 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. Πρόκειται για πτώση σχεδόν 13% από τον Ιούλιο και 3,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παρόλο που οι τιμές του αργού στα Ουράλια αυξήθηκαν σχεδόν 10% το τελευταίο έτος.

Επιπλέον πλήγμα στα ταμεία του Κρεμλίνου θα μπορούσε να προκαλέσει το ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζει για το ρωσικό αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα το G7. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές σε χώρες που θεσπίζουν ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την έκπτωση προς τους υπόλοιπους αγοραστές ρωσικών καυσίμων.

Η μηνιαία πτώση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Αύγουστο είναι αποτέλεσμα των κανόνων πληρωμής φόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου συνήθως πληρώνουν φόρο τον Απρίλιο, τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο, με βάση τα κέρδη του προηγούμενου τριμήνου. Συνεπώς, ο φόρος είχε δώσει πρόσθετη ώθηση 306,3 δισ. ρουβλίων στα έσοδα του Ιουλίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC.