ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδοσκοπικά fund-κοράκια επιτίθενται στην Ελλάδα

Κερδοσκοπικά fund-κοράκια επιτίθενται στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στις ελληνικές αρχές διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, καθώς το 90% του ομολόγου αξίας 436 εκατ. ευρώ εξαγοράστηκε την Τρίτη 15 Μαΐου από ένα ιδιαίτερα επιθετικό hedge fund, το Dart Management.

Το εν λόγω hedge fund-γύπας, όπως χαρακτηρίζεται, έχει έδρα τον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κάιμαν. Ο ιδρυτής του, Κένεθ Νταρτ, έχει εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και ζει στα νησιά Κάιμαν, λόγω προβλημάτων με τις φορολογικές αρχές.

Η πρακτική που ακολουθεί είναι να πραγματοποιεί «φονικά» χτυπήματα σε παραπαίουσες οικονομίες, αγοράζοντας ομόλογα σε χαμηλές τιμές, τα οποία ενέχουν ρίσκο να μην αποπληρωθούν. Σε περίπτωση μη αποπληρωμής ή κουρέματος μέρους του ομολόγου, καταθέτει μηνύσεις εναντίον των κρατών και ζητά πολλαπλάσια αποζημίωση από την αρχική τιμή των ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχο αποτελούν ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο και δη το βρετανικό, καθώς όσα διέπονται από το ελληνικό μπορούν να υπαχθούν σε διαδικασία κουρέματος. Ως εκ τούτου, το ομόλογο των 436 εκατ. ευρώ ήταν ξένου δικαίου και δεν συμμετείχε στο PSI.

Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, υποστήριξε ότι δεν γινόταν να αποφευχθεί το συγκεκριμένο hedge fund, λόγω της ακυβερνησίας της χώρας. «Μας βρήκαν σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προδικάζουμε ότι θα υπάρξει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εξπρές».

Ενδεικτικό του τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα είναι το παράδειγμα της Αργεντινής. Μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001, η Αργεντινή μπήκε σε διαδικασία πολυετών δικαστικών αγώνων, καθώς τέτοιου είδους «αρπακτικά» funds δεν δέχονταν τη διαγραφή του χρέους της και ζητούσαν αποζημίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το Dart Management.

Με δεδομένο ότι περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ελληνικού χρέους δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του PSI, το hedge fund-γύπας Dart Management δεν θα είναι η τελευταία τέτοια σκανδαλώδης περίπτωση, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».