ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Επιδότηση σε όλους χωρίς εξαιρέσεις

Φυσικό αέριο: Επιδότηση σε όλους χωρίς εξαιρέσεις
Pixabay

Οριζόντια επιδότηση για το φυσικό αέριο, στα πρότυπα του περασμένου χειμώνα, αποφασίζει η κυβέρνηση για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο. Οι πληροφορίες θέλουν το ύψος της επιδότησης να είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει το 50% της τιμής της κιλοβατώρας του αερίου για θέρμανση.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πηγές, τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στη συγκεκριμένη λύση καθώς δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα της υιοθέτησης ενός μοντέλου κλιμακωτών ενισχύσεων, όπως θα συμβεί για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Συνεπώς, και σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, οι οικιακοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους θα επιδοτηθούν οριζόντια τη φετινή χειμερινή σεζόν. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινώνεται κάθε μήνα μαζί με το ύψος των επιχορηγήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι τα νοικοκυριά θα είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν ώστε να μειώνεται ο λογαριασμός τους.

Η τεχνική δυσκολία στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου έχει να κάνει με τις κεντρικές θερμάνσεις στις πολυκατοικίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται ένας ενιαίος λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ή τους ενοίκους των διαμερισμάτων και στη συνέχεια το συνολικό κόστος μοιράζεται.

Παράλληλα, με την ενιαία κρατική επιδότηση του φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η δημόσια εταιρεία χονδρεμπορικής διάθεσης του καυσίμου, θα παρέχει έξτρα εκπτώσεις στις επιχειρήσεις λιανικής αερίου. Οι τελευταίες με τη σειρά τους θα τις μετακυλίουν στους πελάτες τους ώστε τα 700.000 νοικοκυριά να κερδίζουν μεγαλύτερες μειώσεις στους λογαριασμούς αερίου. Το μοντέλο αυτό ακολουθήθηκε και τον περασμένο χειμώνα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2020. Με βάση διαθέσιμα στοιχεία οι ανταγωνιστικές χρεώσεις του καυσίμου ξεπερνούν τα 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα όταν το 2020 κυμαίνονταν στα 0,015 με 0,020 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα μιλούν για τιμές που αναμένεται να είναι τον Οκτώβριο στα επίπεδα των 0,22 με 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επίσης χιλιάδες νοικοκυριά έχουν ελάχιστα περιθώρια εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, με δεδομένο το ότι με την επιλογή που έκαναν για φυσικό αέριο προχώρησαν σε αποψίλωση του εξοπλισμού για τη χρήση πετρελαίου.