ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

GIC: To κρατικό fund των 800 δισ. δολαρίων που επενδύει στον ελληνικό τουρισμό

GIC: To κρατικό fund των 800 δισ. δολαρίων που επενδύει στον ελληνικό τουρισμό

Την παρουσία του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης (GIC), στο μετοχολόγιό του εξασφάλισε ο ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος Sani/Ikos.

Για τη συναλλαγή, που αφορά την προγραμματισμένη μετά τη συμπλήρωση επταετίας αποεπένδυση των Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, ο όμιλος Sani/Ikos αποτιμήθηκε σε 2,3 δισ. ευρώ.

Τους επενδυτές αυτούς αντικαθιστά πλέον ως μέτοχος πλειοψηφίας η GIC ενώ διατηρούν τη συμμετοχή τους στον όμιλο όπως και το μάνατζμεντ οι ιδρυτές του, Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης, αλλά και ο Mathieu Guillemin.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η έξοδος των επενδυτικών κεφαλαίων έγινε με πολύ μεγάλες υπεραξίες, αναδεικνύοντάς την σε μία από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Με τη συμφωνία ο όμιλος Sani/Ikos βρίσκει στο πρόσωπο της GIC τον εταίρο που χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού πλάνου της, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2027, το οποίο στοχεύει να επαυξήσει έτη περαιτέρω τα οικονομικά του μεγέθη αλλά και το αποτύπωμά του στην αγορά πολυτελών ξενοδοχείων της Μεσογείου.

Ο ελληνικός όμιλος μέσω των εμπορικών σημάτων του, Sani Resort και Ikos Resorts, αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 2.750 δωμάτια σε 10 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Εχει εξασφαλίσει τέσσερα νέα επενδυτικά έργα (1.578 δωμάτια) για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Κρήτη), στην Ισπανία (Μαγιόρκα) και στην Πορτογαλία (Αλγκάβρε), που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν τα δύο το 2023 (Κέρκυρα και Μαγιόρκα) και τα άλλα δύο έως το 2025.

Ποιο είναι το fund GIC

Το GIC είναι κορυφαίο διεθνές επενδυτικό ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 με στόχο να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης. ∆εν δημοσιεύει το ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία της Global SWF εκτιμάται πως τα κεφάλαιά της ανέρχονται σε 800 δισ. δολάρια, ενώ είναι η διαχειρίστρια των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Σιγκαπούρης.

Αποτελεί μακροπρόθεσμο επενδυτή και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ενεργητικών επενδύσεων σε όλο τον κόσμο, όπως μετοχές, τίτλοι σταθερού εισοδήματος, ακίνητα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια και υποδομές