ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο; «Μάχες» στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών

Πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο; «Μάχες» στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών
INTIME

«Μάχες επί μαχών» διεξάγονται ήδη στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών για το πως θα ζεσταθούν κατά την επικείμενη χειμερινή σεζόν.

Τα βασικά θέματα που τίθενται είναι το εάν θα υπάρξει αντικατάσταση του καυστήρα ώστε να γίνει πράξη η επιστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο και το εάν θα περιοριστούν οι ώρες λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης ή θα κλείσει η κεντρική θέρμανση εντελώς ώστε το κάθε διαμέρισμα να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φθηνότερο από το φυσικό αέριο στο ξεκίνημα της φετινής χειμερινής περιόδου, αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών δεν θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την απεγκατάσταση του καυστήρα φυσικού αερίου. Ακόμη και αυτό, όμως, ισχύει μόνο για τον Οκτώβριο, ενώ για τους επόμενους μήνες του χειμώνα ουδείς μπορεί να κάνει από τώρα ασφαλείς προβλέψεις.

Οι αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών λαμβάνονται με πλειοψηφία. Σε περιπτώσεις που η πλειοψηφία ζητά τη διακοπή της κεντρικής θέρμανσης, η μειοψηφία δεν μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο καθώς αυτομάτως προκύπτει θέμα πληρωμής κοινοχρήστων.

Ήδη έχει φανεί πως η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ώστε να λειτουργήσει με πετρέλαιο και όχι με φυσικό αέριο δεν προχωρά παρά σε εξαιρετικά μεμονωμένες περιπτώσεις πολυκατοικιών οι οποίες αν και επένδυσαν στον εξοπλισμό για το φυσικό αέριο, κράτησαν την υποδομή του πετρελαίου (καυστήρα, δεξαμενή πετρελαίου) .

Χωρίς την εν λόγω υποδομή απαιτείται να γίνει μια επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ για μια μέση πολυκατοικία 12-15 διαμερισμάτων. Αυτό σημαίνει ένα εφάπαξ κόστος στα κοινόχρηστα που μπορεί να ξεπερνάει τα 250-300 ευρώ ανά διαμέρισμα. Αυτό το ποσό, τουλάχιστον με τα στοιχεία που υπάρχουν για τον Οκτώβριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα αποσβεστεί από τα νοικοκυριά εφόσον το καταβάλλουν, καθώς με την οριζόντια επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η τιμή του φυσικού αερίου με την αντίστοιχη του πετρελαίου έχει πλησιάσει αρκετά (περίπου 11-12 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης και περίπου 13-14 λεπτά το φυσικό αέριο, ενώ αν τεθεί και θέμα διαφορετικής απόδοσης του κάθε καυσίμου, η διαφορά μικραίνει ακόμη περισσότερο).