ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βαρόμετρο» το σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

«Βαρόμετρο» το σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
European Union

Εντείνονται οι διεργασίες για τη λήψη μέτρων για την ενεργειακή κρίση ενόψει του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ήδη «μπλόκο» στην πρόταση των 15 κρατών - μελών της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής του φυσικού αερίου κατάφερε το Βερολίνο, μεγαλώνοντας τα ρήγματα στο μπλοκ που προσπαθεί να βρει κοινή απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Politico, φέρεται να μη συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο μέτρο που πρότειναν οι υπουργοί Ενέργειας 15 χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τον διχασμό και την απόσταση που φαίνεται να υπάρχει στην επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν ήρθε να επιβεβαιώσει ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «απέχουμε από μια συναίνεση» για την επιβολή ανώτατων τιμών. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι είναι «δύσκολο» να προβλεφθεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των χωρών για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες και το μπρα ντε φερ μεταξύ ομάδων χωρών των 27 της ΕΕ είναι έντονες και το αποτέλεσμα ήταν λίγες ώρες πριν από το σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας το πλαφόν να μη συμπληρωθεί καν στα υπόλοιπα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Η πρόταση που παρουσίασε την περασμένη άνοιξη για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους κόλπους της ΕΕ. Ετσι και σήμερα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας των 27 κρατών - μελών η πρωτοβουλία του έλληνα Πρωθυπουργού που στηρίζεται από άλλες 14 χώρες θα συζητηθεί, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις επ’ αυτής.

Το Politico, αναφορικά με τη συμπερίληψη της πρότασης του πλαφόν στο σχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλείται διπλωμάτες οι οποίοι σημειώνουν πως το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ιδιαίτερα τη Φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές.

Οι 27 υπουργοί θα επιδιώξουν σήμερα την πολιτική συμφωνία σε τρία μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Την επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) στις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για την ηλεκτρική ενέργεια που πουλάνε στις χονδρεμπορικές αγορές. Το πλαφόν θα επιβληθεί σε όλες τις τεχνολογίες, πλην των μονάδων φυσικού αερίου. Η Ελλάδα διεκδικεί να μείνει αμετάβλητο το μοντέλο που εφαρμόζει και αφορά και τους ηλεκτροπαραγωγούς αερίου.
  • Την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής και με εθελοντικά μέτρα για το σύνολο των ωρών και των καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν φέρεται να προτείνει, μετά από διαπραγματεύσεις με τα κράτη - μέλη, τη μείωση κατά 3% έως 5% σε ώρες αιχμής και κατά 10% με προαιρετικά μέτρα.
  • Την επιβολή έκτακτης φορολογίας 33% στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, επιχειρήσεων φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων. Πηγές θέλουν την Κομισιόν να δίνει τη διακριτική ευχέρεια στα κράτη - μέλη να επιλέξουν τη φορολόγηση είτε των κερδών του 2022 είτε εκείνων του 2023.