ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» εκταμιεύσεις δανείων λόγω καθυστερήσεων στα υποθηκοφυλακεία

Στον «αέρα» εκταμιεύσεις δανείων λόγω καθυστερήσεων στα υποθηκοφυλακεία
Pixabay

Λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία μεταγραφής των ακινήτων στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολόγια, πολλοί δανειολήπτες κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο κόστος δανεισμού συγκριτικά με αυτό που είχαν συμφωνήσει κατά την υποβολή του αιτήματος δανειοδότησης.

Δανειακές συμβάσεις που έχουν εγκριθεί εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουν ακόμη φθάσει στο στάδιο της εκταμίευσης, καθώς πρέπει να προηγηθεί η εγγραφή της προσημείωσης, άρα και η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο. Ετσι, το επιτόκιο –σταθερό ή κυμαινόμενο– παραμένει ακόμη ανοικτό, καθώς για να «κλειδώσει» πρέπει να υπογραφεί η οριστική δανειακή σύμβαση, κάτι που γίνεται μετά την εγγραφή της προσημείωσης.

Για τους υποψήφιους δανειολήπτες που έχουν συμφωνήσει να πάρουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο ενδεχομένως να μην προκύπτει πρόσθετη ζημία, καθώς ούτως ή άλλως την όποια αύξηση του επιτοκίου στο euribor θα την επωμίζονταν.

Για τους υποψήφιους δανειολήπτες όμως που έχουν συμφωνήσει να εκταμιεύσουν δάνειο με σταθερό επιτόκιο –και οι οποίοι αποτελούν αυτή τη στιγμή την πλειονότητα– το ενδεχόμενο να είναι πολύ μεγαλύτερο το επιτόκιο που θα αντιμετωπίσουν, αν καθυστερήσει αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη η εκταμίευση, είναι κάτι περισσότερο από πιθανό.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιδιότυπη ομηρία των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με τον πωλητή, έχουν συμφωνήσει με την τράπεζα και κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με εις βάρος τους αλλαγές στους όρους της συμφωνίας χωρίς δική τους ευθύνη και με υπαιτιότητα των υποθηκοφυλακείων.

Τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία της εκταμίευσης των δανείων λόγω του ότι δεν προχωρούν η διαδικασία μεταγραφής και η εγγραφή της προσημείωσης. Οπως επισημαίνουν, οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν χωρίς την προσημείωση (αν κάτι δεν πήγαινε καλά κατά τη διαδικασία της μεταγραφής θα κατηγορούνταν για απιστία), ούτε και να «κλειδώνουν» επιτόκια για μη υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις και μάλιστα για χρονικό διάστημα μηνών.

Ετσι, όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους και δεν θα προχωρούν οι μεταγραφές των ακινήτων, τόσο θα ανεβαίνει η ένταση στις τάξεις των αγοραστών, ειδικά αν επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη για διπλή (και μεγάλη) αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ.