ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Στα 158  ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου
Στα 158 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς
AP Photo/Emilio Morenatti

Στα 158 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκοπεύουν να ζητήσουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στην Πράγα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί επειγόντως μέτρα, μεταξύ των οποίων και βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσα από την επιβολή ανώτατου ορίου.

Η έκκληση για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκαν η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες, η Ουγγαρία και η Δανία, έρχεται καθώς η ΕΕ των 27 εθνών αγωνίζεται για μια κοινή απάντηση στην εξελισσόμενη κρίση κόστους ζωής, που προκλήθηκε από την κατάρρευση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου ως αντιποίνων για τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Μεταξύ των κρατών - μελών εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο επισπεύδοντος στην κατεύθυνση να υπάρξουν εντός Οκτωβρίου συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το ανώτατο όριο θα πρέπει, κατά την ελληνική πλευρά, να είναι τόσο υψηλό ώστε να λειτουργεί ως «αυτόματος διακόπτης» αλλά να επιτρέπει τη συνέχεια «σε λογικά επίπεδα» της δραστηριότητας της αγοράς.