ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεξέλεγκτο ράλι του πετρελαίου κίνησης: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ σε 42 νομούς

Ανεξέλεγκτο ράλι του πετρελαίου κίνησης: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ σε 42 νομούς
eurokinissi

Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του πετρελαίου κίνησης, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατάργηση της κρατικής επιδότησης στην αντλία.

Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει όχι μόνο τα οχήματα που κινούνται με diesel αλλά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς οι αυξήσεις αυτές προκαλούν επιπλέον κόστος στις υπηρεσίες μεταφοράς που οδηγεί σε ανατιμήσεις, πυροδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων το περασμένο Σάββατο (8/10) η τιμή του πετρελαίου κίνησης έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ σε πολλούς νομούς της χώρας, ξεπερνώντας την τιμή της βενζίνης. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης έφτασε τα 2,017/λίτρο, την ώρα που η τιμή της αμόλυβδης έφθανε στα 2,008 ευρώ/λίτρο.

Μία ημέρα μετά, το ράλι της συνεχίστηκε, επιβεβαιώνοντας έτσι τους φόβους για μία ανεξέλεγκτη κούρσα.

Μέσα σε λίγες ώρες η ψαλίδα μεταξύ diesel και αμόλυβδης άνοιξε στα 0,014 λεπτά, με το πετρέλαιο κίνησης να πωλείται στα 2,024 ευρώ/λίτρο και την βενζίνη να έχει μέση τιμή τα 2,010 ευρώ/λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης ήταν στα 1,828 ευρώ/λίτρο και στις 6 Οκτωβρίου σκαρφάλωσε στα 1,961 ευρώ/λίτρο.

Μέσα σε διάστημα μόλις έξι ημερών η τιμή στο diesel αυξήθηκε κατά 7,3% (+0,133 ευρώ/λίτρο). Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση 2 λεπτών την ημέρα, την ώρα που η τιμή της αμοόλυβδης αυξήθηκε συνολικά 2 λεπτά το ίδιο διάστημα!

Η εικόνα ανά νομό

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, διαπιστώνει κανείς ότι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου σε 42 από τους 51 νομούς της χώρας η τιμή diesel ήταν πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο! Η μεγαλύτερη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρατηρήθηκε στο Νομό Κυκλάδων, όπου η τιμή εκτοξεύθηκε στα 2,178 ευρώ/λίτρο.

Πληθωριστικές πιέσεις

Η ανησυχία στην αγορά είναι έντονη πως η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους, την ώρα που ο πληθωρισμός για τον μήνα Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 12%, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΣΤΑΤ.

Σχετικές ειδήσεις