ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα - Ζάγκα στο Newsbomb.gr: «Προδομένοι οι οδηγοί ΙΧ πετρελαίου» - Εκτός ελέγχου η ακρίβεια

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: «Προδομένοι οι οδηγοί ΙΧ πετρελαίου» - Εκτός ελέγχου η ακρίβεια
«Φωτιά» στα καύσιμα και στις τσέπες των καταναλωτών.
eurokinissi.gr

Εκτός ελέγχου η ακρίβεια στα καύσιμα με τους οδηγούς να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται - Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, Μαρία Ζάγκα μίλησε στο Newsbomb.gr για το ράλι του πετρελαίου κίνησης - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε σύγκριση με τη βενζίνη - Οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ξεπέρασε σήμερα για ακόμη μία ημέρα την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, Μαρία Ζάγκα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, η αμόλυβδη βενζίνη είναι σήμερα στα 2 ευρώ το λίτρο ενώ το diesel στα 2.10.

Πριν από λίγες ημέρες η τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε τα 2 ευρώ, ενώ όπως φαίνεται το ράλι αυτό συνεχίζεται. Το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει μόνο όσους κινούνται με diesel αλλά και όλα τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου κίνησης προκαλούν επιπλέον κόστος στις υπηρεσίες μεταφοράς κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω ανατιμήσεις στα προϊόντα και κατ’ επέκταση σε αύξηση του πληθωρισμού.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr το πρωί της Τετάρτης η κυρία Ζάγκα «το πετρέλαιο κίνησης έχει φτάσει την απλή αμόλυβδη και την έχει ξεπεράσει. Η τιμή στην Αττική και την Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 2.10 ενώ η αμόλυβδη στα 2 ευρώ».

Σε πολλά νησιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού σύμφωνα με την κυρία Ζάγκα «η τιμή είναι ακόμα πιο υψηλή καθώς είναι αυξημένα και τα μεταφορικά».

Η ακρίβεια στα καύσιμα έχει κάνει τους οδηγούς να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται ενώ την ίδια ώρα το ντόμινο ανατιμήσεων τους οδηγεί σε «αδιέξοδο».

«Η κατάσταση αυτή έχει ξεσηκώσει τον κόσμο. Μάλιστα όσοι είχαν πετρελαιοκίνητα αισθάνονται μια προδοσία αφού η τιμή έχει αυξηθεί. Είναι ακριβό το καύσιμο, ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει. Είναι προβληματισμένοι. Τα πάντα έχουν μια αναταραχή. Ο κόσμος μειώνει τις αποστάσεις», πρόσθεσε η κυρία Ζάγκα.

kausima.jpg
Εκτός ελέγχου η ακρίβεια στα καύσιμα.eurokinissi.gr

Μάλιστα το πρόβλημα είναι πολύνθετο, όπως ανέφερε η κυρία Ζάγκα. Ένας από τους παράγοντες είναι και η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (σ.σ. καθώς επιδιώκει να ανακόψει τη διολίσθηση των τιμών που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας).

«Να σκεφτεί η κυβέρνηση μήπως δώσει κάπως την επιδότηση στην αντλία. Πήραμε ανάσα όλοι», υπογράμμισε η κυρία Ζάγκα.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του – Πού θα κυμανθεί η τιμή

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές την ίδια στιγμή που καταγράφεται διαρκής ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

«Η διανομή του πετρελαίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή. Το πετρέλαιο θα είναι αρκετά τσιμπημένο. Κατά μέσο όρο πανελλαδικά η τιμή του θα έφτανε το 1,55-1,60, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Ήδη πάντως οι πρώτες παραγγελίες έχουν ξεκινήσει από τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν νωρίς τον προγραμματισμό τους ενόψει του χειμώνα. Παρατηρείται ωστόσο ότι οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι μικρότερες.

«Υπάρχουν παραγγελίες αλλά μέχρι 500 λίτρα. Ο κόσμος όσο πάει καλά ο καιρός το αφήνει, έχουν την ελπίδα μήπως πέσει η τιμή», κατέληξε.

petrelaio.jpg
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές.eurokinissi

Παράλληλα βρισκόμαστε και εν αναμονή του της έκδοσης τις προσεχείς μέρες, της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους δικαιούχους, τα κριτήρια καθώς και το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θέρμανσης.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται θα ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά στους παλαιούς δικαιούχους, θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Σε ό,τι αφορά στους νέους δικαιούχους, που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα φέτος.

«Ράλι» στις τιμές του πετρελαίου κίνησης

Ακρίβεια: Σε απόγνωση οδηγοί ταξί και φορτηγών από το «ασανσέρ» στις τιμές των καυσίμων

Τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες, πληρώνοντας ετησίως τα περισσότερα από όλους αναλογικά με το εισόδημα τους σύμφωνα όπως αποκάλυψε σχετική έρευνα

Τα πιο πολλά λεφτά για καύσιμα δίνουν ετησίως οι Έλληνες

Ελλάδα: 1.153.26€ (13.13% εισοδήματος)
Πορτογαλλία: 1.057.07€ (9.79% εισοδήματος)
Μεγάλη Βρετανία: 1.761.96€ (8.21% εισοδήματος)

Πόσο αυξήθηκε το ντίζελ μέσα σε 20 ημέρες

Σήμερα: 2,053€
30 Σεπτεμβρίου: 1,828€
20 Σεπτεμβρίου: 1,853€

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως πίσω από το ράλι είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Η αυξημένη ζήτηση έρχεται από την βιομηχανία που αφήνει το φυσικό αέριο και στρέφεται στο πετρέλαιο. Την ίδια ώρα στην τσέπη του ο καταναλωτής νιώθει τον φαύλο κύκλο με τα κόστη στα προϊόντα να εκτοξεύονται από το μεταφορικό κόστος που εχει ανεβεί.

Πολλοί οδηγοί σκέφτονται ακόμα και να κλειδώσουν τα φορτηγά.

Σε τραγική κατάσταση είναι και οι οδηγοί ταξί που πλέον με τα χρήματα που πληρώνονται δεν καλύπτουν το κόστος κίνησης τους.

Με κομμένη την ανάσα οι καταναλωτές περιμένουν και την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή πάντως κρατάει πολλούς ακόμα μακριά από τις παραγγελίες όσο ο καιρός είναι κάλος. Αυτή την στιγμή το επικρατέστερο σενάριο φέρνει το λίτρο στα 1.50 ευρώ.

Το ασανσέρ των καυσίμων

Ημερομηνία - Ντίζελ κίνησης - Αμόλυβδη

  • 01/08 1,90 2,154
  • 01/09 1,962 2,042
  • 30/09 1,828 1,968
  • 01/10 1,853 1,977
  • 06/10 1,961 1,994
  • 08/10 2,017 2,008
  • 09/10 2,024 2,010
  • 10/10 2,053 2,017

Σύγκριση τιμών πετρελαίου – πετρελαίου θέρμανσης

30 Απριλίου 107,9 $/βαρέλι — 1,60 €/λίτρο

11 Οκτωβρίου 94,88 $/βαρέλι — 1,75 €/λίτρο*

(εκτίμηση, χωρίς επιδότηση).

Δείτε βίντεο από το σχετικό ρεπορτάζ του Mega:

Σχετικές ειδήσεις

Ανατροπή για τη θέρμανση των νοικοκυριών: Φθηνότερο το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεσή του με τιμές – «φωτιά» - Κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει

Ανεξέλεγκτο ράλι του πετρελαίου κίνησης: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ σε 42 νομούς