ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποστέλλονται οι «λυπητερές» του υπουργείου Οικονομικών

Αποστέλλονται οι «λυπητερές» του υπουργείου Οικονομικών

Η απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι οριστική.

Αν και υπηρεσιακή, έδωσε εντολή εντός των αμέσως επόμενων ημερών να ετοιμασθούν και να αποσταλούν προς τους υπόχρεους, όλα τα ειδοποιητήρια για την είσπραξη των προβλεπόμενων φόρων και εισφορών που έχουν καθυστερήσει.

Στόχος; Να συγκεντρωθούν στα δημόσια ταμεία που έχουν αδειάσει, κυριολεκτικά, ευρώ, για να πληρωθούν οι ανελαστικές υποχρεώσεις των αμέσως επόμενων εβδομάδων.

Ως γνωστόν, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για λόγους κυρίως που έχουν να κάνουν με την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, απέφευγαν να στείλουν αυτά τα ειδοποιητήρια, για να μην …τρομάξουν τους φορολογούμενους – ψηφοφόρους.

Μόνο που εξαιτίας αυτής της τακτικής τα ταμεία στέγνωσαν, στην κυριολεξία και σήμερα τίθεται θέμα ακόμα και για την πληρωμή βασικών και ανελαστικών υποχρεώσεων του δημοσίου.

Γι αυτό και ο κ. Γιώργος Ζαννιάς, έδωσε εντολή να «φύγουν» το ταχύτερο δυνατό προς τους αποδέκτες τους τα ειδοποιητήρια. Αυτή τη στιγμή, τίθεται εν αμφιβόλλω η ύπαρξη περίπου 3,5 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αλλά δεν συγκεντρώθηκαν ποτέ από τις εφορίες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ή να κινδυνεύει να δημιουργηθεί (στην καλύτερη των περιπτώσεων) μια αντίστοιχη μαύρη τρύπα.

Αυτός τώρα είναι ο νέος εφιάλτης του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προσπαθεί μεν να την καλύψει με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες, ωστόσο, στην πορεία αποδεικνύονται ανεπαρκείς γι αυτόν τον σκοπό.

Και γι αυτό κρίθηκε σκόπιμη η είσπραξη των εν λόγω φόρων(ΕΤΑΚ. ΦΑΠ κλπ), έστω και παραμονές της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Ιουνίου, με ό,τι κόστος κι αν συνεπάγεται κάτι τέτοιο, ενόψει της κάλπης που θα στηθεί εκείνη την ημέρας και θα είναι η κρισιμότερη των τελευταίων 10ετιών.